Hírek

Tabajdi: A magyar mezőgazdaság, a magyar vidék történelmi jelentőségű fejlesztésekhez jut az uniós csatlakozással

"A magyar agrárium soha nem látott támogatást kapott, hiszen 2004 óta az agrárköltségvetés megkétszerőzödött, közvetlen uniós forrásból idén meghaladja a 450 milliárd forintot. 

Létrehozva:

|

Tabajdi Csaba az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője Kaposvárott és Kaposszerdahelyen tartott közös kampányrendezvényt Lamperth Mónikával, Kaposvár országgyűlési képviselőjével, az MSZP elnökhelyettesével és Kolber Istvánnal, Kaposvár és környéke országgyűlési képviselőjével, miniszterelnöki különmegbízottal. Tabajdi hangsúlyozta, hogy történelmi jelentőségű fejlesztésekre nyílik lehetőség Magyarországon 2007-13 között, hiszen hazánk több mint 7000 milliárd forint, azaz hét év alatt fejenként 700.000 forint fejlesztési forrást vehet igénybe az ország infrastrukturájának megújítására, munkahelyteremtésre, környezetvédelmi beruházásokra, a mezőgazdaság talpraállítására, a tudásalapú társadalom kiépítésére.

"A magyar agrárium soha nem látott támogatást kapott, hiszen 2004 óta az agrárköltségvetés megkétszerőzödött, közvetlen uniós forrásból idén meghaladja a 450 milliárd forintot. A mezőgazdasági termelők még jobban érzékelhetik mindennapjaikban azt, hogy a csatlakozás előtt hektáronként csupán 12-18.000 forint támogatás járt 3000 családi gazdaságnak, míg 2008-ban közel 210.000 gazdálkodó szervezet, egyéni és társas gazdaság részesül hektáronként 40.000 forint támogatásban. Az Európai Unió vidékfejlesztési programjainak is óriási szerepe van abban, hogy a magyar mezőgazdaság 2013-ig reményeink szerint felzárkózhat az európai átlaghoz. Nem várható el ugyanakkor, hogy a vidékfejlesztés önmagában megoldja a magyar falu, a magyar vidék foglalkoztatási problémáit. Ehhez olyan kormányzati kezdeményezéskre is szükség van, mint a szakképézési rendszer átalakítása és az Út a Munkába program következetes végrehajtása" – hangsúlyozta Tabajdi Csaba.

"Az uniós fejlesztésekből az élelmiszeripart kiemelkedő módon kell kezelnünk, annak érdekében, hogy minél teljesebben kiaknázzuk Magyarország agrárpotenciálját. A magyar gazdáknak fontos felismerni azt, hogy a családi gazdaságok túlélésének egyetlen esélye a nyugati típusú szövetkezetek létrehozása, termelési- értékesítési szervezetekbe, TÉSZ-ekbe való tömörülés" – hangsúlyozta a magyar szocialista delegációvezető.

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook