Hírek

MVH: 27,8 milliárd forint támogatás-előleget igényeltek

Eddig mintegy 27,8 milliárd forint támogatás-előleget igényeltek a gazdálkodók az agrár- és vidékfejlesztési pályázatokon már megítélt, de még ki nem fizetett támogatásaik előlegeként a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH) – mondta Soproni Horváth Lajos, az MVH sajtófőnöke.

Létrehozva:

|

A 20 százalék támogatási előleg kérelmezését a vonatkozó kormányrendelet április 23-tól tette lehetővé. Az igényléseket e hét közepéig – május 12-ig – lehetett eljuttatni postán az MVH regionális kirendeltségeihez.
    
Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA)finanszírozott, és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) lévő támogatási forrásokból azok a gazdálkodók vehettek fel előleget, akik állattartó telepek, a kertészet, a növénytermesztés létesítményeinek korszerűsítéséhez, továbbá az öntözés, a melioráció és a területi vízgazdálkodás mezőgazdasági üzemi és közösségi létesítményeinek fejlesztéséhez, valamint a mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez igényeltek és nyertek el támogatást.
    
Támogatási előleg igénylésére az volt jogosult, aki jogerős támogatási határozattal rendelkezik, továbbá formanyomtatványon nyilatkozik a következőkről: nem minősült nehéz helyzetben lévőnek, az előlegkérelem benyújtásának időpontjában nem áll csőd-, felszámolási, végelszámolási vagy gazdálkodási tevékenységével összefüggő végrehajtási eljárás alatt, valamint köztartozása sem áll fenn. Kivéve, ha az adóhatóság számára fizetési halasztást vagy részletfizetést engedélyezett.   
   
Eddig az MVH-nál összesen 976 kérelmet regisztráltak, de a szakértők arra számítanak, hogy a jövő hét elejéig – vagyis mire minden kérelem postán megérkezik – a kérelmek száma meghaladja az ezret, és az előlegigény összesen eléri majd a 30 milliárd forintot.
   
Az MVH 30 napon belül elbírálja a kérelmeket, és folyósítja az előleget – mondta a sajtófőnök.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook