Hírek

Rövidesen folyósítják az agrárágazati fejlesztések előlegeit

Egy-két héten belül hozzájutnak a szaktárcától igényelt előleghez a technológiai fejlesztésre készülő mezőgazdasági vállalkozások – közölte Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán, a Szolnoki Főiskolán tartott előadásán.

Létrehozva:

|

A gazdasági világválság miatt szinte kivonultak a bankok az agrárágazat finanszírozásából, ez rendkívül megnehezíti és lelassítja a szaktárca által korábban meghirdetett modernizációs program megvalósítását – fogalmazott a mezőtúri felsőoktatási intézményben tartott gazdanap alkalmából Gőgös Zoltán. A politikus szerint a minisztérium ezt a váratlan nehézséget a beruházások előfinanszírozásának megkönnyítésével igyekszik enyhíteni.
    
Erre a célra 22-23 milliárd forintot fordít a tárca. Az év hátralévő részében még egy hasonló támogatási fordulóval kívánják segíteni a mezőgazdasági vállalkozásokat – jelezte az államtitkár. A terhek csökkentésének érdekében a fejlesztések elszámolását is meghosszabbították egy évvel – tette hozzá.
   
A modernizációs program támogatására most adott a lehetőség, hiszen míg 2002-ben a tárca költségvetése nem érte el a 200 milliárd forintot, addig idén az uniós forrásoknak köszönhetően megközelítőleg ötszázmilliárd forintból gazdálkodhat – emlékeztetett az államtitkár. A forrás legalább felét azonban az agrárágazat technológiai modernizációra kell fordítani – hívta fel a figyelmet. Ellenkező esetben ugyanis a magyar állattenyésztők és növénytermesztők rövid időn belül elveszíthetik külföldi piacaikat, sőt, a belföldiek egy részét is. A fejlesztésekre irányuló pénzek nagyobb részéből ezen belül is az állattenyésztési ágazat műszaki feltételrendszerének javítását fogják segíteni – hangsúlyozta Gőgös Zoltán. 
   
A növénytermesztés idei kilátásaira kitérve jelezte, immár biztosnak tűnik, hogy nem lesz a tavalyi rekordhoz hasonló termés a földeken. Mindez a tőzsdei árak alakulásán is lemérhető. Igaz, az őszi búza 30-50 százalékra becsült veszteségi mutatóin még javíthatna egy csapadékosabb időszak.
   
Az ágazat jövőbeni feladatait említve az államtitkár aláhúzta: túlságosan szigorúak a földvásárlás feltételei Magyarországon. Ez védi ugyan a magyar tulajdont, ám az állattenyészéssel foglalkozók elől elzárja a lehetőséget – mutatott rá. Márpedig ha a piac előttük is csak a 2011-ben lejáró uniós moratórium után nyílik meg, félő, hogy alul maradnak a versenyben. A pénzhiánnyal küszködő jelenlegi tulajdonosok ugyanis feltehetőleg próbálnak majd gyorsan túladni földjeiken.
   
Ugyancsak segítségre szorul a vidéki élelmiszerfeldolgozó-ipar is – vélekedett a politikus, aki példaként a kisvágóhidak fejlesztésének és korszerűsítésének fontosságát emelte ki.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook