Hírek

Bírósági elutasítás a Monsanto GMO-kukorica tilalom ügyében

Egy német bíróság kedden elutasította a Monsanto vetőmag forgalmazó cég azon kérését, hogy gyorsított eljárásban tárgyalják a németországi GMO-tilalom esetleges feloldásának ügyét.

Létrehozva:

|

A német mezőgazdasági miniszter április 14-én jelentette be, hogy Németországban tilos lesz a genetikailag módosított kukorica termesztése. Ilse Aigner akkor azt mondta, jogosan feltételezhető, hogy a Monsanto cég által kifejlesztett MON 810 elnevezésű genetikailag módosított kukorica "veszélyt jelent a környezetre". A Monsanto abban a reményben kezdeményezett gyorsított bírósági eljárást a GMO-tilalom ellen, hogy a bíróság neki ad igazat, s a német gazdák mégis vethetnek GMO-kukoricát idén tavasszal.
    
A keddi bírósági döntés után már csak az a választása marad a világ legnagyobb vetőmag forgalmazó cégének, hogy normális eljárásban kérje az ügy tárgyalását, az viszont bizonytalan, hogy mikor születhet döntés.
   
A braunschweigi bíróság kimondta: a német törvények értelmében elegendő az, ha kutatók szerint egy új növényfajta esetében a veszélyességre utaló jelek vannak, nem szükséges tudományosan bizonyítottnak lennie annak, hogy a növény minden kétséget kizáróan veszélyes.
   
A Monsanto németországi érdekeltségének vezérigazgatója szerint a cég további jogi lépéseket tervez a tilalom ellen, ami szerintük korlátozza a német gazdák szabadságát új technológia alkalmazását illetően.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook