Hírek

Arat az aszály Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Már visszafordíthatatlan veszteségeket okozott az őszi kalászosokban és a káposztarepcében  a közel két hónapja tartó csapadékhiány és a szokatlanul meleg idő Jász-Nagykun-Szolnok megyében – közölte Szatmári Géza, a helyi vezető falugazdász 

Létrehozva:

|

A szakember szerint a tavalyi év átlagon felüli termésátlagait figyelembe véve ezekben a növénykultúrákban akár drámai is lehet a terméskiesés az aszály miatt. Megjósolni ugyan most még nem lehet ennek mértékét, hiszen ha a következőkben ideális időjárás segítené az őszi kalászosok fejlődését, abban az esetben a betakarításra átlagosan és összességében egy gyenge közepes hozam még elérhető volna. Ez a búza esetén szűk három tonnás, míg a repcénél 1,6-1,8 tonnás hektáronkénti termést jelentene – tette hozzá.
    
Hangsúlyozta azonban, hogy ehhez azonnal szükség volna harminc milliméter esőre, még akkor is, ha az egyszerre hullana. Ezt követően pedig a hónap hátralévő részében legalább heti húsz-húsz milliméter kellene. A nedvesebb léghullámok megérkezésében azonban egyre kevésbé bíznak a megye gazdálkodói. Hiába nőtt ugyanis az elmúlt egy-másfél hét során folyamatosan az eső valószínűsége, a záporok, zivatarok eddig szinte teljesen elkerülték ezt a vidéket – magyarázta a szakember.
   
Ennek következtében az elmúlt hetekben hirtelen "elvénültek" a szántóföldi kultúrák. Az őszi vetésekből kikelt növények mára látványosan visszamaradtak a fejlődésben. Az árpa szalmatermése például a máskor május első napjaiban szokásos nyolcvan-kilencven centiméterhez képest jelenleg csupán 25-30 centiméter.
   
A március első hetében kezdődött tavaszi munkák tovább szárították a talajt. Az azóta földbe került magvak kelése így szintén aggasztó képet mutat. A tavaszi árpa és a fénymag állapota már-már kritikus, de a napraforgó és kukoricatáblák sem bíztatóak – mondta el Szatmári Géza. Ráadásul a rovarok és hörcsögök kártétele is óriási, mivel a növények "nem tudtak kinőni a foguk alól" – tette hozzá.
   
A vezető falugazdász jelezte, hogy május 15-ig kell benyújtaniuk a gazdálkodóknak a területalapú támogatások igénylését, felhíva figyelmüket, hogy ne hagyják ezt az utolsó pillanatra, amikor esetleg megbénul a hivatalok számítógépes rendszere az ügyfelek rohama miatt.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook