Hírek

A WTO a szolgáltatások és a mezőgazdaság uniós liberalizálását sürgeti

Az Európai Uniónak tovább kell liberalizálnia szolgáltatási piacát, és meg kell nyitnia mezőgazdasági piacát ahhoz, hogy erőteljes élénkülést és tartós növekedést érjen el, vélekedik a Kereskedelmi Világszervezet (WTO).

Létrehozva:

|

WTO szerint a világ legnagyobb exportőre és második importőre – amely a világ árukereskedelmének 17 százalékát adja – kulcsszerepet játszik a kereskedelem fejlődésének elősegítésében és a jelenlegi globális romlás megfordításában.
    
Mivel a szolgáltatások az uniós gazdaság 70 százalékát adják a foglalkoztatás és a hozzáadott érték tekintetében, így az uniónak liberalizálni kellene olyan szolgáltatásokat, mint a távközlés és a bankszolgáltatások, mind az unión belül, mind a kereskedelmi partnereivel.
   
A WTO szerint az uniós vámrendszer is rendkívül szerteágazó: az aktuális vámok nullától 604,3 százalékig terjednek, a mezőgazdasági termékeket összetett vámrendszer védi,  amelynél a vámok sok termék esetében a 100 százalékot is meghaladják.
   
A WTO azt is nehezményezi, hogy az EU-n kívüli országokból a nyersanyagok – például a kávé, a kakaó – alacsony vámmal kerülnek be az EU-ba, de a feldolgozott termékekre már magas az EU importvámja. A WTO tanulmányának szerzői szerint ez a helyzet a fejlődő országok nyersanyag-beszállítói státusát konzerválja, saját feldolgozóiparuk nem tud versenyezni az EU piacán,

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook