Hírek

Támogatást kaphatnak a zöldség-gyümölcs termelői csoportok

A zöldség-gyümölcs termelői csoportok tőke- és kamattámogatást, valamint kezességvállalást kaphatnak, az erről szóló földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszteri rendelet a Magyar Közlöny legutóbbi számában jelent meg.

Létrehozva:

|

A támogatás forrása a Európai Mezőgazdasági Garancia Alap, valamint az idei költségvetés FVM fejezetében szereplő 450 millió forintos összeg. A tagállami hozzájárulás az igazolt bekerülési érték 5 százaléka.

A vásárolt ingatlan, illetve eszköz 5 évig nem adható el. Amennyiben a csoport használt berendezést, illetve ingatlant vásárol, akkor a támogatásból le kell vonni a korábbi támogatást.   

A támogatás lehet tőke jellegű, ekkor a bekerülési értékhez kapcsolódik, de lehet kamattámogatás is, amely vagy a költségekhez vagy pedig a forgóeszközhöz vehető igénybe. A harmadik támogatási forma a kezesség, amelyet erre szakosodott intézménytől lehet igényelni. A kezesség a hitel 80 százalékáig terjedhet.  

A támogatás a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH) igényelhető. A támogatást a kérelem benyújtásától számított 6 hónapon belül fizeti ki az MVH.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook