Hírek

Brüsszeli erőfeszítések a mezőgazdaság adminisztratív terheinek csökkentésére

Az Európai Bizottság jó úton halad afelé, hogy célkitűzésének megfelelően 2012-re 25 százalékkal csökkentse az adminisztratív terheket a mezőgazdaságban – olvasható az EU "kormánya" által szerdán ismertetett közleményben.

Létrehozva:

|

A brüsszeli bizottság 2005-ben fogalmazta meg a közös mezőgazdasági politika egyszerűsítéséről szóló cselekvési tervét. Ennek keretében több száz elavult jogszabályt helyezett hatályon kívül, ésszerűsítő reformokat vezetett be, valamint javította a jogalkotási gyakorlatot és az informatikai rendszereket.
    
Egy nemrégiben napvilágot látott jelentés számos, az elmúlt három és fél év során hozott olyan intézkedést méltat, amelyek csökkentik a mezőgazdasági termelőket, az élelmiszeriparban működő cégeket és a nemzeti közigazgatásokat terhelő bürokráciát. A bizottság további tervei között szerepel az EU minőségpolitikájának módosítása is, ide értve a forgalmazási előírások és a földrajzi jelzések rendszerét.
   
"Nagy haladást értünk el abban, hogy a közös agrárpolitika egyszerűbbé és jobban felhasználóbaráttá váljon" – nyilatkozott Mariann Fischer Boel mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos.
   
Az export-visszatérítés nélküli marhahúsexportra vonatkozó engedélykötelezettség eltörlése tonnánként körülbelül 16 euróval csökkentette a piaci szereplők költségeit. Azon kötelezettség eltörlése, amelynek alapján a termelőnek legalább 10 hónapja rendelkeznie kellett földterülettel ahhoz, hogy közvetlen kifizetés iránti kérelmet nyújthasson be, körülbelül 19 millió euróval csökkenti majd a gazdaságok adminisztratív terheit. Az engedélyköteles esetkörök számát az import terén 500-ról 65-re csökkentették, míg az export terén csak 43 esetben maradt fenn az engedélykötelezettség. Ez várhatóan körülbelül 7,4 millió euróval csökkenti a költségeket.
   
A bizottság 26 gyümölcs- és zöldségfajta tekintetében hatályon kívül helyezte a forgalmazási előírásokat, ami azt jelenti, hogy a piaci szereplőknél már nem merülnek fel a megfeleléssel összefüggő kiadások, a nemzeti hatóságoknak nem kell ellenőrzéseket végezniük, és kevesebb termék vész kárba. A kölcsönös megfeleltetési szabályok módosítása a gazdaságok adminisztratív terheinek körülbelül 5,7 millió euróval történő csökkentéséhez vezethet.

Forrás: MTI
Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook