Hírek

Román kukorica-export Japánba

A Román Agrárminisztérium bejelentése szerint 11 év után először sikerült Romániának Japánba kukoricát exportálnia.
 

Létrehozva:

|

Január folyamán 5000 tonna étkezési kukoricát szállítottak Japánba. Ez egy 42.000 tonnás megrendelés első szállítmánya, a többit az év első felében szállítják Japánba. Japán források ugyanakkor megerősítették, hogy Japán további beszerzéseket eszközöl a Fekete-tenger környéki országokból, többek között Ukrajnából és Moldáviából.

Romániában az elmúlt évben rekord mennyiségű kukorica termett, 9,8 millió tonna, amely messze meghaladta a 2007-es nagyon gyenge, 3,7 millió tonnás eredményt. Agrárminisztériumi források szerint a Romániából vásárolt kukoricát Japán kb. 10%-al olcsóbban szerezte meg, mint az Amerikai Egyesült Államokból származó kukoricát. Az éves belső fogyasztás Romániában kukoricából 2,2 millió tonna ( takarmány és étkezési kukorica ). Az évek óta csökkenő állatlétszámot figyelembe véve komoly exportálható mennyiség maradt az országban.
 
Románia vissza szeretné szerezni azon piacokat – Japán, Dél- Korea, volt orosz tagköztársaságok -, ahova valamikor szállított. Emiatt is különös sikerként könyvelik el a japán üzlet létrejöttét. Ezen kívül Románia hagyományosan jelen van a közel-keleti piacon is, amely jelentős piacot biztosít mezőgazdasági termékeinek.

Forrás: FVM

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook