Hírek

Engedélyezte az EU egy génkezelt repceféleség importját

Strasbourgi ülésén született döntésével az Európai Unió végrehajtó testülete egyértelművé tette azt is, hogy termesztésre egyelőre nem adott engedélyt, csupán takarmányban vagy bizonyos élelmiszerekben való felhasználásra.

Létrehozva:

|

A német Bayer cég kísérletei nyomán megalkotott – a génkezeléssel megnövelt ellenálló-képességű – T45-ös repcét Kanadában termesztik.
    
A brüsszeli bizottság szerint a döntés azért is jelentős, mert lehetővé teszi a repceolaj készítésére alkalmas magok importjának felújítását Kanadából.
   
Az uniós szabályok értelmében az Európai Bizottság dönthet egyes génmódosított termékek engedélyezéséről, ha arról a tagállamoknak nem sikerült megállapodásra jutniuk.
   
A szóban forgó repceféleségről az EU-tagországok mezőgazdasági miniszterei januárban próbáltak dönteni, de az engedélyezéshez nem született elegendő szavazattöbbség.
   
Az EU-ban két egyértelmű álláspontú – de időnként változó összetételű – csoport különül el a génmódosított termékek (gm) engedélyezésével kapcsolatban. Az egyik szerint lehetővé kell tenni, hogy a kártevőknek jobban ellenálló, bővebb terméshozamot ígérő gm-ek az unióban is hozzáférhetők legyenek. A másik szerint ilyet csak azt követően szabad engedélyezni, ha egyértelműen bebizonyosodott, hogy a termékek nem jelentenek kockázatot az emberi és állati egészségre, illetve a környezetre.
   
Az uniós szabályok mindazonáltal csak alapos tudományos indokoltság esetén, kivételként teszik lehetővé a génmódosított növények tilalmát, és a moratórium miatt az EU rendre bírálatokkal találkozik a nemzetközi kereskedelmi fórumokon is.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook