Hírek

Több mint 25 ezer hektár víz alatt, sok helyen árvízveszély van

Országszerte 25 ezer hektárt öntött el a belvíz és megnőttek az árvízzel veszélyeztetett területek is – közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM)

Létrehozva:

|

Elsősorban a Körösök mentén, a Nyugat-Dunántúlon és Észak-Magyarországon vannak nehézségek, a Fekete-Körös teljes hosszán másodfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. Az ár- és belvízvédelemért felelős vízügyi igazgatóságok az érintett területeken megtették a szükséges intézkedéseket – közölték.
    
A Körösök vízrendszerében a hazai szakaszokon valamennyi folyó árad. A Fekete-Körös teljes hosszán II. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el hétfőn, a Berettyón pedig szintén I. fokú készültség lépett életbe.
   
Várhatóan  a Fekete-Körösön III. fokot meghaladó, a Kettős-Körösön III. fok körüli árhullám vonul le, de II. fok körüli szintek várhatóak a Fehér-Körösön, a Berettyón és a Sebes-Körös alsó szakaszán is. A Hármas-Körösön az I. fokú szint meghaladása várható.
   
A minisztérium közleményében kitért arra is, hogy a Körösökön levonuló árhullámok nem teszik lehetővé a belvízrendszerek gravitációs ürítését, emiatt a Mezőberényi, az Élővízcsatorna, a Kettős-Körös jobb parti és a Holt-Sebes-Körös belvízvédelmi szakaszokon több napja elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság öt szivattyútelepe üzemelt az elmúlt napokban. A Körösökön levonuló árhullám, valamint a csapadékos időjárás miatt várhatóan újabb belvízvédelmi készültségek elrendelésére, a szivattyútelepek további üzemelésére lesz szükség. A térségben a vízgazdálkodási társulatok is tizennyolc helyen emelnek át belvizet – közölték.
   
A Nyugat-Dunántúlon, illetve az osztrák vízgyűjtőn az elmúlt napokban jelentős, 50-60 milliméter csapadék hullott a már korábban teljesen telített talajra. A folyók és a patakok megáradtak, a Kis-Balaton térségében pedig jelentős belvíz halmozódott fel. A szaktárca szerint jelenleg a Rába vízgyűjtő vízfolyásai mindenütt apadnak, a Répce felső szakaszán is jelentős apadás észlelhető, a Kis-Balatonnál pedig nyolc szivattyútelep 24 órás üzemben dolgozik, naponta 200 ezer köbméter vizet emel át.
   
A Keszthely-Hévizi öblözetben és a Zala mentén is zajlik a védekezés, mert a belvíz szántókat és erdőket árasztott el. Az infrastruktúra védelmében folyamatosan szivattyúzzák a vizet a Budapest-Nagykanizsa nemzetközi vasúti fővonalat és a tavaly átadott M7-es autópálya-szakaszt érintő területeken is. A KVVM hangsúlyozta, hogy sem a vasútvonal, sem az autópálya állapotában semmilyen károsodás nem tapasztalható.
   
Észak-Magyarországon jelenleg a Tarna apad, a Sajó és a Hernád alsó szakaszain azonban tetőzés-közeliek a vízszintek, a Hernádon Gesztelynél 20 cm-re közelítette meg a vízállás az I. fokú készültségi szintet. A Sajón levonuló árhullám a Muhi és Köröm közötti közút mélyebb fekvésű szakaszán elöntést okozott, ezért ott forgalomkorlátozást rendeltek el. Lassan tovább árad a Bodrog is, a vízállások egyelőre 50-70 cm-el maradnak el a készültségi szintektől. A Tiszán levonuló árhullám a folyó hazai felső szakaszán 2-3 méteres vízszintemelkedéseket okozott, de készültségi szintet elérő vízállások kialakulására egyelőre még nem kell számítani.
   
A szaktárca tájékoztatása szerint az elmúlt napok csapadékos időjárása következtében a Bodrogzug-Török-éri és a Tiszakarád-ricsei belvízvédelmi szakaszokon is a belvíz okoz problémákat, mert a főcsatornák mederteltsége magas, ezért három szivattyútelepet állítottak üzembe, amelyek 12 órás műszakban emelik át a vizet.
 

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook