Hírek

Borban fizetne a termelőknek Integrált Borgazdaság Zrt.

Veszélybe kerülhet a  szőlőtermelés az egri borvidék egy részén, miután a felszámolás közelébe jutott Integrált Borgazdaság Zrt. pénz helyett borral akar kifizetni 440 termelőt – jelentette ki Tarsoly József egri hegybíró pénteken a Hevesi megyeszékhelyen.

Létrehozva:

|

Ez azzal járna, hogy mintegy 1000 hektáron kétségessé válik a pénzhiány miatt a szőlőtermelés finanszírozása – közölte Tarsoly József a borgazdaságnak hitelező termelők részvételével megtartott válságkezelő fórumon az MTI-vel.
    
Ugyanakkor, amennyiben nem fogadják el a felkínált feltételeket a hitelező termelők, közöttük a volt Szőlő- Bor Szövetkezet tagjai, félő, hogy az esetleges felszámolás során sem a pénzükhöz, sem a felkínált borhoz nem jutnak hozzá – értékelte a helyzetet a hegybíró.
   
Elmondta: a volt szövetkezet tagjai egy szerződéstervezetet kaptak az Egervin Zrt. jogutódjaként működő Integrált Borgazdaság Zrt.-től, miszerint a cég borban fizeti ki a tagokkal szemben fennálló, a 2006-ban és 2007-ben átvett szőlőért járó tartozását.
   
Ez mintegy 300 millió forint természetbeni kiegyenlítését jelentené, mégpedig a cég által meghatározott árakon: eszerint a fehérbor literjét 252, a vörösborét 288, a bikavér alapanyagául származó borokét pedig  312 forintos áron számolnák be.
   
Ezzel egy időben valamennyi hitelező lemondana készpénzes követeléséről – ismertette a felkínált szerződési feltételeket Tarsoly József.
   
A feltételeket eddig mintegy 100 termelő fogadta el. A többiek is csak a rossz és a rosszabb közül választhatnak, hiszen  a cég felszámolása bármikor megkezdődhet.  Akkor pedig a bort sem kapják meg a termelők, így annak értékesítése révén sem jutnak pénzhez – mondta a hegybíró.
   
Beszámolt arról, hogy az Integrált Borgazdaság Zrt. az év végéig vállalja a bor tárolását azok számára, akik aláírják a felkínált szerződést.

 Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook