Hírek

Likviditási és beruházási gondok az agrárágazatban

A pénzügyi-gazdasági válság likviditási és beruházási gondokat okoz az agrárágazatban, a szaktárca állami garanciával, illetve hitellel próbál segíteni – mondta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára sajtótájékoztatón szerdán Egerben.

Létrehozva:

|

Gőgös Zoltán kifejtette: érdemi piaci visszaesést még nem tapasztaltak az ágazatban, sőt a friss gyümölcs és zöldség piacán bővülés látható. A likviditási problémák viszont egyértelműen sújtják az ágazatot, főleg az élelmiszeripart, mert a bankok nagyon óvatosak a hitelezésben.
    
Hozzátette: ezért két nagy termelés-szervező integrátornak nyújtottak kétszer 5 milliárd forintos állami garanciát, hogy 50-60 ezer termelő el tudja kezdeni a tavaszi munkákat.
   
A beruházási problémákat érzékeltetve az államtitkár úgy fogalmazott: "Azt tapasztaljuk, hogy míg korábban egy-egy állattartó telep beruházásához három-négy bank is jelentkezett társfinanszírozóként, most sorban olyan feltételeket szabnak, amikkel a beruházók nem tudnak mit kezdeni".
   
Közölte: a tárca még augusztusban elindított egy 25 milliárd forintos hitelprogramot, amiből eddig mindössze 6-7 milliárd forintot hívtak le önrész-kiegészítő finanszírozásokhoz.
   
Gőgös Zoltán hangsúlyozta: egy-két héten belül várható, hogy egyezségre jutnak az Európai Unióval, mert a szabályozás szerint túlfinanszírozottnak minősül, aki elérte az 50 százalékos támogatást, így nem tudja igénybe venni a hitelt. Az állattartó telepek beruházása például 75 százalékos támogatással valósul meg.
 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook