Hírek

Horgászok paradicsoma a dél-szlovákiai Csallóköz

Csallóköz – az egykori Aranykert – a nagyüzemi mezőgazdálkodás, a lakossági infrastruktúra folyamatos kiterjesztése és a bősi vízerőmű ellenére jelenleg is tekintélyes vadállománnyal büszkélkedhet, a horgászati lehetőségekről nem is beszélve. A csatornával átszelt, halastavakban bővelkedő sziget igazi horgászparadicsom 

Létrehozva:

|

A dunaszerdahelyi horgászszervezetnek immár 2500 tagja van. Öt körzetben gazdálkodnak, 365 hektár vízfelületen. Nagyon sok horgászterületet, mintegy 40 tavat és több folyót igyekeznek megőrizni, halakkal betelepíteni és a horgászoknak elérhetővé tenni. Ebbéli igyekezetüknek újabban az erdészeti törvény van útjában, a január elsejével érvényes szabályok szerint már nem lehet megközelíteni motoros gépjárművel az erdőkben található horgászhelyeket. A szabály megszegése már nem kihágásnak, hanem bűncselekménynek számít.

– Sok helyütt, főként a Dunánál több kilométert kellene begyalogolnia a horgászoknak a többkilós felszereléssel. Ráadásul a szükséges parkolóhelyek sincsenek kialakítva az erdők szélén. Az a helyzet, hogy saját tulajdonunkat, a telepített halakat nem tudjuk megközelíteni, ezért áthidaló megoldást szorgalmaztunk az erdészetnél, egyelőre sajnos csekély sikerrel – panaszolta most legfőbb gondjukat a dunaszerdahelyi horgászszövetségnél titkári teendőkkel tizennégy éve megbízott Nagy Dezső, aki az országos horgásztanácsnak is tagja.

A szervezet fájó pontja, hogy az engedélyüket kiváltó horgászok csak kis hányada vesz részt az önkéntes munkákban, holott ez az alapszabályzatuk értelmében évi öt órában kötelező.

Tuman László, a haltelepítéssel, tervek kidolgozásával és a gazdasági ügyekkel megbízott főgazda elmondta: általában tízszer annyit halat telepítenek mint a kötelező mennyiségű halasítás. Ez azért lehetséges, mert sok tagjuk van, ezért van miből gazdálkodniuk és nonprofit szervezetként működnek.
    
A horgászrekordokat még nem dolgozták fel, de elmondták, hogy pontyból nem ritka a 15 kilogrammoson felüli, amurból 20 kiló körüli példányok is vannak, harcsából 30 kilón felüli példányok is akadtak horogra. Sok süllőt fogtak az úgynevezett Új Dunán, a bősi vízerőmű turbináihoz közel.
   
Bár a horgászok terepe nem a virtuális valóság, hanem a szabad természet, azért nem elhanyagolható tényező a manapság, hogy Komáromi Városi Horgászszövetség internetes honlappal is rendelkezik. Az eredménye is megvan: versenyeiken más járások képviselői és külföldi hobbihorgászok is gyakran megfordulnak, és 3015 tagjuk is könnyebben informálódhat, ha rendelkezik internetes hozzáféréssel.
   
A komáromiak 120 kilométer csatornarendszeren gazdálkodnak és a Duna 75 kilométeres, Szaptól Karváig nyúló szakaszán használható a helyi engedélyük. Ezeken kívül 100 hektár zárt víz van a kezelésükben. Évente 150 mázsa két- és háromnyaras pontyot telepítenek, 15 ezer darab egyéves süllőivadékot 6600 euró értékben, 500 kilogramm amurt és 500 kiló compót is.
   
Tavalyi horgászrekordok: a komáromi vizekből összesen 35 ezer 242 kilogramm halat fogtak, ki, ami 16,4 kilogramm halat jelent a tagoknak fejenként. Rafael László valószínűleg országos rekordot állított fel a Nagy Duna I-en fogott 35 kilogrammos amurjával. A 7,2 kilós kecsege-fogás a Duna II-ből is közelítheti az országos rekordot; ez az aranyosi Kovács Tamás sikeres fogása volt. Dévérben busából 30 kilósat fogott ki a komáromi Vajda Zoltán. Pontyból Csepi Lajos állított fel rekordot, amikor a csallóközi csatornán 16,5 kilós példányt fogott.
   
Igazi horgászparadicsomnak számít a Diószeg és Nagyfödémes között a Feketevíz holtágán 3,5 hektáron kialakított Relax üdülőközpont (hivatalosan Ekopark Cierna Voda néven jegyzik). A magánvállalkozásként működtetett létesítményben fizetség fejében lehet horgászni, botonként napi 2 euróért. A vízben ponty, compó, csuka, harcsa, csuka, süllő, dévérkeszeg, piros szárnyú keszeg és még néhány halfaj él. A területen kétféle horgászati lehetőség van, ugyanis a folyószakasz két részre van osztva. Az egyik rezervátumként szolgál, itt a kifogott halakat nem lehet hazavinni, a horgász csak lefényképezheti magát a fogással, aztán a halat vissza kell engednie. A másik szakaszon is csak a 4 kiló alatti halat lehet elvinni, a nagyobbakat visszaengedik. Így aztán nem ritkaság hogy 10 kilón felüli pontyokat fognak. A vízparton sátorozni is lehet, s aki letáborozik, „látástól-vakulásig” horgászhat.
   
Lakatos Károly, a létesítmény tulajdonosa egy tavalyi, igazán nem mindennapi rekordról is tájékoztatott. Tanúkkal bizonyíthatóan egy horgász 24 óra alatt 46 pontyot fogott, ezek közül 29 darab volt 10 kilónál nehezebb. A 46 hal átlagsúlya 13,5 kiló volt. A rendkívüli fogás még egy rendkívüli teljesítménnyel is járt, a szerencsés horgász a 24 óra alatt több, mint 4 kilót fogyott – áll a Parameter.sk összeállításában.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook