Hírek

Gőgös Zoltán: szükség van a falugazdászokra

A falugazdász hálózat működési feltételei stabilak, a 650 fős szakembergárda munkájára hosszú távon is számít a kormányzat – jelentette ki a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára pénteken Gödöllőn az országos falugazdász szervezet megalakulásának 15. évfordulója alkalmából tartott tanácskozáson.

Létrehozva:

|

Gőgös Zoltán elmondta, hogy a hálózatnak ma különösen fontos szerepe van a mezőgazdasági tevékenység magas színvonalú művelésében. Annál is inkább, mert, amíg például 2002-ben 198 milliárd forint támogatást kapott az ágazat, addig az idén 500 milliárd forint áll rendelkezésre, főként EU-s forrásból. Ezen összeg hozzáféréséhez, hatékony felhasználásához a falugazdászok szakértelme elengedhetetlen – tette hozzá.

A szakértelemre, gyakorlati tapasztalatra azért is szükség van, mert az EU szigorú, 19 pontból álló szempontrendszerhez köti a pénzek odaítélését és ezek ismeretében kell például a falugazdászok közreműködésével a pályázatokat előkészíteni – utalt rá az államtitkár. A gazdatársadalomnak viszont könnyebbséget jelent, hogy a tevékenységükhöz szükséges eljárásoknál már közvetlenül a falugazdászokhoz fordulhatnak, amíg korábban 3-4 hatóság intézte gyakran bürokratikus módon ezen ügyeket.

A közigazgatási rendszer 2 évvel ezelőtt indított korszerűsítése kihívásainak a falugazdászi gárda magas színvonalon tett eleget, a tagság döntő hányada már a modern informatikai rendszerbe kapcsolódva végzi napi munkáját. Az idén külön program készül számukra az új ismeretek bővítésére – hívta fel a figyelmet Gőgös Zoltán.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook