Hírek

A Magyar Agrárkamara szerint aránytalan a támogatás megvonása

A Magyar Agrárkamara (MA) szerint sérti az arányosság és igazságosság elvét a kormánynak az a döntése, hogy 33 milliárd forintot elvon az idei támogatásokból

Létrehozva:

|

A kamara tudomásul veszi, hogy a válság miatt kialakult helyzetben az agrárgazdaságnak is áldozatot kell hoznia, ugyanakkor nehezményezi, hogy a kormány a megkérdezésük nélkül döntött az elvonásról – olvasható a közleményben.

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hétfőn jelentette be, hogy a mezőgazdaságban gazdálkodók 33 milliárd forinttal kevesebb állami támogatásban részesülhetnek 2009-ben a válság hatásainak csökkentése érdekében hozott kormányzati megszorítások miatt.

Az agrárkamara úgy véli, hogy az elvonás mértéke túlzott, és gátolja annak az ágazatnak a termelését, amely – szinte egyedüliként a magyar gazdaságban – nem, vagy alig küzd értékesítési problémákkal. Az eddigi elemzések szerint a belső és külső piacok alig morzsolódnak le a válság ellenére – érvel a kamara.

A Magyar Agrárkamara elnöksége arról is döntött kedden, hogy felkéri a kormányt, terjessze ki az állami kezességvállalást az agrárágazatokban és az ahhoz kapcsolódó ágazatokban érdekelt más integrátorokra is, amelyek összességében a piac 50 százalékát fedik le.

A múlt héten a két legnagyobb ilyen tevékenységet folytató cég – a KITE Zrt. és az IKR Zrt. – 5-5 milliárd forintos, a termelők számára biztosított hitelcsomagja mögé kapott állami garanciavállalást.

A MA emellett felkéri a kormányt, hogy dolgozzon ki olyan rendszert, amellyel biztosítani tudja, hogy az így garantált összegek valóban eljussanak a termelőkhöz, és ezt ellenőrizni is legyen képes.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook