Hírek

Az olcsó élelmiszer időszaka következik

A világpiaci áralakulás határozza meg a hazai folyamatokat is. Decemberben folytatódott a mezőgazdaságban az árcsökkenés. Emiatt az állattenyésztők kerülnek nehezebb helyzetbe, mivel a növénytermesztés kiemelkedő eredménnyel zárta az évet.

Létrehozva:

|

Folytatódott az agrártermékek árának jelentős csökkenése, ez jelentős inflációcsökkentő tényező az élelmiszerárakon keresztül, bár utóbbiakban nem érvényesül teljes mértékben a hektikus ármozgás. Az agrárárak decemberben 22,6 százalékkal csökkentek éves alapon a Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint. Ez majdnem megegyezik a novemberben mérttel (22,1 százalék), vagyis már nem gyorsul az előző időszakban látott módon az áresés. Éves átlagban is lefelé mozdultak a termelői árak, bár a 3 százalékos mérséklődés elfedi a szélsőséges évközi alakulást. Év elején még 30 százalék feletti drágulás mutatkozott, márciusban volt a csúcs (38,1 százalékon), innen gyors esés következett, amikor felerősödtek a recessziós aggodalmak a világpiacon, és biztossá vált a kedvező időjárás miatt a kiemelkedő hazai termés.

A növényi termékek ára az előző havinál valamivel kisebb mértékben, 38 százalékkal lett alacsonyabb 2007 decemberéhez viszonyítva. Ezen belül a gyümölcsfélék mutatják a legnagyobb áresést (-52,2 százalékot), de a gabonafélék ára is majdnem megfeleződött. A virágok kivételével valamennyi növényfélénél ármérséklődés volt. A 2007 őszén tapasztalt árrobanás a gabonaféléktől indult ki, ekkor sokan okolták a világpiaci túlkeresletet, amiben a felzárkózó országok mellett a bioüzemanyagok elterjedése is szerepet játszott. Mostanra viszont bizonyossá vált, hogy az élelmiszerpiacon is árbuborék alakult ki, ami nem is túl sokáig tudott növekedni.

A takarmányárakon keresztül az állati termékekhez is begyűrűzött a drágulás, de csak pár hónapos késleltetéssel. Decemberre már mindössze 1,7 százalékos átlagos árnövekedés mutatkozott. Itt még júniusban is gyorsult a drágulási ütem, amikor már a növényeknél megfeleződött tavaszhoz képest az áremelkedési ütem. A tej ára mutatja a legjelentősebb csökkenést az egy évvel korábbi szinthez képest (-14,3 százalék), enyhe 2,2 százalékos mérséklődés van a vágóbaromfi-árakban is. A többi vágóállatnál és állati terméknél áremelkedést mért a hivatal, a vágósertéseknél a legnagyobbat (22,1 százalékot).

Forrás: VG

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook