Hírek

Külföldi tapasztalatszerzési lehetőségek falusi fiataloknak

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége, az AGRYA új programot indított "Második Hullám" néven, a falusi fiatalok külföldi tapasztalatszerzési lehetőségeinek megkönnyítésére – tájékoztatott a szervezet

Létrehozva:

|

A program célja: azok a 18-26 év alatti fiatalok, akik önállóan még nem gazdálkodnak – azaz tanulnak vagy dolgoznak -, de olyan családi környezetben élnek, hogy a későbbiekben várhatóan át fogják venni a szüleik gazdaságát külföldi tapasztalatokat is szerezhessenek.

A programba bekapcsolódó fiatalokat elsősorban abban kívánják megerősíteni, hogy érdemes a mezőgazdasággal foglalkozni, átvenni szüleik gazdaságát. Ezen túl lehetővé kívánják tenni azt is, hogy széleskörű szakmai ismereteket, tudást szerezzenek külföldön különféle élethelyzetekben, érdeklődési körüknek, életkoruknak megfelelő ifjúsági képzéseken keresztül. Kiemelt cél, hogy a programba bekapcsolódó fiatalokból valódi és működő közösség jöjjön létre.

Az AGRYA több európai szakmai szervezetnek is tagja. Így lehetősége van különböző ifjúsági eseményekre magyar résztvevőket delegálni. Ezen események egy része nem kimondottan agrár-szakmai események, nem kapcsolódnak közvetlenül a termeléshez. Emiatt az AGRYA gyakorló gazdálkodó tagjai számára kevésbé vonzóak, de szakmailag nagyon érdekesek lehetnek a 18-26 éves, még nem gazdálkodó, emiatt nagyobb szabadsággal, több idővel rendelkező falusi fiataloknak.

Ezért az AGRYA a rendelkezésére álló külföldi kiutazási lehetőségek feltöltésére nyílt pályázatot hirdet, többek között a lettországi Koniba, a németországi Herrsching-be, az észtországi Janeda-ba, valamint Szlovéniába a Rural Youth Europe nevű nemzetközi szervezet hagyományos, évente kétszer sorra kerülő falusi ifjúsági képzésének egyikére.

Az AGRYA fedezi a rendezvényekkel kapcsolatos költségeket, esetlegesen az utazási költségek 50 százalékához kérnek hozzájárulást a kiutazóktól. A pályázaton részt vehet minden 18-26 éves fiatal, aki  valamilyen formában kötődik a mezőgazdasághoz és képes az angol vagy német nyelvű mindennapi kommunikációra.

Jelentkezni a www.agrya.hu weboldalról letöltött jelentkezési lap kitöltésével lehet 2009. február 27-ig.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook