Hírek

A Magyar Agrárkamara az SPS-törvény hatályba lépését sürgeti

A Magyar Agrárkamara szerint az egységes agrártámogatási rendszer (SPS) mielőbbi bevezetése az egész ország érdeke, enélkül jelentősen leépülhet az állattenyésztés, és veszélybe kerülhet az élelmiszerellátás 

Létrehozva:

|

A Magyar Agrárkamara közleménye kifejti: a szarvasmarha-, juh- és dohányágazat 130-140 milliárd forint támogatástól esne el a következő négy évben, amennyiben az Alkotmánybíróság helyt adna Sólyom László köztársasági elnök kifogásainak, és megsemmisítené a parlament által 2008 októberében elfogadott SPS-törvényt.

A kamara szerint több okból is közérdekűnek tekinthető az SPS alkalmazása, így elsősorban azért, mert Magyarország csak a rendszer bevezetésével tud érdemben beleszólni a támogatási struktúra 2013-ban esedékes átalakításába.

A szervezet véleménye szerint az SPS bevezetésének további "vitathatatlan nemzeti érdeke", hogy a termőföld árak emelkedését vonja maga után, így a külföldi magánszemélyek és cégek, valamint a magyarországi vállalkozások már "uniós árszinten" vásárolhatnak birtokokat a 2011 után hatályát vesztő földértékesítési moratórium után.

Úgy vélik, az államfő helytelenül hivatkozik a visszamenőleges hatályú jogszabályalkotás tilalmára, amikor a 2006-os történelmi bázisév kijelölését sérelmezi. A múltbéli bázis a támogatási jogosultságok leosztásának méltányosságát biztosítja, valamint egyszerre preferálja a múltbéli termelést és garantálja a földhasználati viszonyok kedvező alakulását – húzza alá a kamara.

Sólyom László köztársasági elnök 2008. november 12-én küldte utólagos normakontrollra az SPS bevezetéséről és működtetéséről szóló törvényt az Alkotmánybírósághoz. A köztársasági elnök álláspontja szerint a támogatási jog önállósítása csökkenti a haszonbérbe adott termőföldek forgalomképességét és forgalmi értékét.

Sólyom László indoklása szerint a jogbiztonság megkövetelné, hogy a földtulajdonosok a földjük haszonbérbe adásakor tisztában lehessenek annak következményeivel, és ennek megfelelően szerződjenek, de a törvény ennek a követelménynek nem felel meg, hiszen múltbeli időponthoz köti a támogatási jogosultság egy részét.

Az SPS bevezetésének szükségességéről azóta folyik vita az agrárágazat szereplői között, amióta kijelölték az új támogatási rendszer bevezetésének 2009. január 1-jei céldátumát.

Az SPS támogatói szerint az új támogatási rendszer a piaci kereslethez igazodó racionális magatartásra ösztönzi majd a termelőket.

Az agrártárca irányítója szerint az SPS mind a bérbeadónak, mind a bérlőnek előnyt jelent, mivel így mind a két fél érdekelt a hosszú távú bérleti szerződésben.

Az SPS ellenzői viszont azzal érvelnek az új támogatási szisztéma bevezetése ellen, hogy annak alkalmazására semmi sem kényszeríti az országot, és alkalmazására sincs kellő mértékben felkészülve. Az ellenzők közé tartozik a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) is.

Az Országgyűlés 205 igen, 163 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett fogadta el az új rendszert 2008. október 20-án.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook