Hírek

Első fokú riasztást rendeltek el az aszály sújtotta kínai tartományokban

A legerősebb készültségi szintnek megfelelő első fokú riasztást rendeltek el Kína nyolc északi tartományában, ahol a tavaly ősz óta tartó rendkívül száraz idő már az ország gabonatermelésének 2009-re előirányzott szintjét is fenyegeti

Létrehozva:

|

A pénteki adatok szerint a közel 10 millió hektárnyi termőterületet érintő aszály közel 4,3 millió ember és több mint 2 millió állat ivóvízellátását veszélyezteti.

A négy fokozatból álló skálán a legerősebb készültségi szintnek minősülő első fokú, azaz vörös riasztás értelmében a tartományok erőforrásait – a közlekedési eszközöket is beleértve – a szárazság enyhítését segítő felszerelések szállítására és üzemeltetésére kell fordítani.

Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök és Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök a súlyos szárazság elleni átfogó küzdelemre szólított fel annak érdekében, hogy az előirányzott terméshozamot továbbra is biztosítani lehessen. "A helyi vezetők legfontosabb feladata az aszály okozta károk enyhítése" – hangsúlyozta Huj Liang-jü (Hui Liangyu) kínai miniszterelnök-helyettes az államtanács csütörtöki ülésén.

A kínai mezőgazdasági minisztérium további 300 millióval, összesen 400 millió jüanra (13,3 milliárd forintra) egészítette ki a károk csökkentésére szánt összeget.

Kínában ötven éve nem volt ilyen súlyos aszály. A meteorológusok újabb előrejelzései szerint az északi területeken várhatóan a hét végén eshet 50-70 milliméternyi csapadék, amely enyhíthet a több mint száz napja tartó szárazságon.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook