Hírek

Folytatódik a kukorica intervenciós felvásárlása

Folytatódik a kukorica intervenciós felvásárlása, újabb időszak nyílt 172.377 tonnára – tájékoztatta Soproni Horváth Lajos, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) sajtófőnöke

Létrehozva:

|

Tavaly az Európai Unióban az intervencióra felajánlott kukorica mennyisége nem érte el a maximálisan átvehető 700 ezer tonnát, ezért hirdettek meg új időszakot.

Soproni Horváth Lajos tájékoztatása szerint a felvásárlási időszak január utolsó hetében kezdődött, és május végéig tart. Ám  rövidebb is lehet, ha kimerül a keret.

A pályázatokat hetente péntek délig lehet postára adni az MVH területileg illetékes kirendeltségeinek címére. A felajánlásokról szerdánként Brüsszelben döntenek.

Az uniós rendelet értelmében január 25-től tehetik meg a gazdák kukorica-felajánlásaikat, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapjáról letölthető formanyomtatvány kitöltése és a tonnánkénti 15 eurós biztosíték megfizetése után.

A kukorica minőségével kapcsolatos feltételek ugyanolyan szigorúak, mint a korábbi felvásárlási időszakban. A 2008/2009-es gazdasági év második felvásárlási időszakát azért kellett megnyitni, mert a tagországoktól az első szakaszban beérkezett összes kínálat nem érte el az előre meghatározott mennyiséget. Az intervenciós felvásárlási alapár továbbra is 101,31 euró tonnánként, amely tonnára vetítve havonta 0,46 euróval nő, azaz a februári felvásárlások esetén már 103,15 euró tonnánként.

A kifizetések forintban történnek, amelynek átváltási árfolyamát mindig a felajánlás hónapjának első napján érvényes, az EU hivatalos honlapján szereplő árfolyam határozza meg.

Egyéb gyakorlati információk közlésére az MVH honlapján található úgynevezett GYIK segédlet szolgál, ahol további fontos kérdésekre adnak választ a szakértők.

Ha a mostantól beérkező kukorica-ajánlatok – az összes korábban elfogadottal együtt – elérik az előirányzott mennyiséget, akkor lezárul a felajánlási időszak.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) ügyvezető titkára elmondta: az intervenciós időszak első szakaszában felajánlott mennyiség – mintegy 500 ezer tonna – több mint fele magyar termelőktől származott. A szakember szerint azoknak a termelőknek, akik szeretnék kukoricájukat uniós intervencióra felajánlani, sietniük kell, nehogy elfogyjon a keret.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook