Hírek

A tarka cirok genetikai kódja segít a szárazságtűrésben

Egy nemzetközi kutatócsoport megfejtette a tarka cirok génállományát, aminek jelentőségét az adja, hogy génjeinek felhasználásával később szárazságtűrő növényeket állíthatnak elő.

Létrehozva:

|

A tarka cirokot (Sorghum bicolor) Észak- és Kelet-Afrika, India és az Egyesült Államok száraz vidékein élelmi céllal, száláért, takarmányozásra, illetve tüzelőanyagként termesztik. A teljes cirokgenom meghatározását 2005-ben előzte meg a világ legfontosabb élelmiszernövénye, a rizs DNS-ének megfejtése. A kukorica és a szójabab örökítőanyagának vázlatos leírását 2008-ban tették közzé, és a búza, árpa, paradicsom, valamint a burgonya DNS-ének meghatározása is folyamatban van.

E növények genetikai állományának kibetűzése mögött az a cél áll, hogy olyan géneket találjanak, melyek lehetővé tennék a terméshozamok növelését és stressztűrő növényfajták létrehozását, ezáltal a világ egyre növekvő népességének élelmezését. Ha a kutatók megtalálják azokat a géneket, – például a most leírt tarka cirokban – melyek a növény szárazságtűréséért felelősek, akkor remény van rá, hogy akár hagyományos nemesítési eszközökkel, akár génszabászattal más növényekbe juttassák be azokat.

A tarka cirok projekt eredményéről Andrew Paterson kutatásvezető, a Georgia Egyetem munkatársa és csoportja a brit Nature tudományos magazin eheti számában közölt tanulmányt.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook