Hírek

Folyamatosan drágul a kukorica!

Három ok befolyásolhatja a hazai kukorica drágulását: egyrészt az uniós intervenciós ár, másrészt az egyre romló forint- árfolyam, harmadszor pedig a folyamatos export. Eddig 3 millió tonna gabona hagyta el az országot. Tegnap 1300 forinttal drágult a tőzsdei jegyzés tonnánként és elérte a 27,5 ezer forintot.

Létrehozva:

|

Tavaly nyár óta csak arról szóltak a hírek, hogy egyre esik a gabonafélék ár. Kezdődött a búzával, aztán jött szeptembertől a kukorica. Mostanra viszont – szépen folyamatosan, úgy másfél hónap alatt – felkúszott a 21 ezer forint környéki mélypontról 27,5 ezer forintra. Igaz, ez a márciusi tőzsdei ár, de akkor is bizakodhatnak a gazdák: raktárukban lévő tengeri tavasszal akár 25-30 százalékkal is többet érhet, mint 2008 őszén.

Mi ennek az oka? Tavaly 9 millió tonna kukorica termett az országban, ami kétszer akkora mennyiség, mint amennyire itthon szükség van. A környező országokban, sőt egész Európában jó volt a termés. Így aztán a tőzsdei ár lesett, sőt a piaci ár 20 ezer forint alatt is tartotta magát hónapokig. November vége, december eleje óta viszont megfordult a trend, és tartósnak is tűnik az áremelkedés.

Közben beindult az uniós intervenciós felvásárlás, mely valamivel több, mint 101 euró tonnánkénti árral kalkulál. Ez a decemberi árfolyamokon számolva 26-27 ezer forintot jelent, ma már viszont 28 ezer fölötti árat feltételez a forint árfolyamának romlása miatt. Mivel az intervenciós árat március végén, április elején kapja kézhez a néhány száz gazdálkodó, ki felajánlott összesen 350 ezer tonna kukoricát, elmondhatjuk, hogy e csekély mennyiség is belőtte az árat. A termelők ugyanis tömegesen rettentek el az uniós felvásárlástól – sikerült Brüsszelnek olyan feltételeket szabnia, melyek egyáltalán nem tették vonzóvá az intervenciót.

S emellett a piac is mozog: jóformán csak egy kicsi része volt igaz azoknak az őszi híreknek, miszerint befagyott minden. Ez a pici részecske az árra vonatkozott, bizony, vészterhesen nyomott árak alakultak ki szeptemberben. Ma viszont már tudjuk, hogy az export egy percre sem szünetelt. Egész ősszel és decemberben is folyamatos volt a gabona kiszállítása. Havonta 450-600 ezer tonna hagyta el az országot, összesen 3 millió tonna.

Búzából az elmúlt évben 5,6 millió tonna termett az országban, amiből 2,4 millió tonna a hazai igény. A 3,2 millió tonna exportáru-alapból eddig nagyjából 1,8 millió tonna talált vevőre. Kukoricából 9 millió tonna volt a termés, a hazai igény 4 millió tonna, a fennmaradó ötmillió tonnából eddig 1,2 millió tonna ment ki exportra. További 360 ezer tonnát ajánlottak fel intervencióra, a többi pedig még gazdát keres.

S mi várható? Ilyen forintárfolyam mellett szinte biztos, hogy felpörög a kivitel: az euróban korábban lekötött ár ma itthon több forintbevételt jelent, így még az is előfordulhat, hogy a kereskedők és a termelők is tudnak engedni az árból.

Forrás: O. Horváth György

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook