Hírek

Starch keményítőüzem Zalaszentivánon 640 millió forint támogatással

A Starch Hungary Kft. több mint 100 millió eurós beruházással gabonatárolót és keményítőüzemet hoz létre Zalaszentivánon a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával – tájékoztatta a támogatási szerződés aláírását követően a társaság ügyvezetője

Létrehozva:

|

Az észak-zalai település ipari parkjában megépülő keményítőüzem két év alatt 137 munkahelyet teremt, alapanyag-szükségletének ellátása pedig további 1.500-2.000 családnak ad munkát az ország egész területén. A beruházás megvalósítását egyedi kormánydöntés alapján összesen 640 millió forintos támogatás segíti – közölte Révész Imre.

A többségében magyar tulajdonban lévő Starch Hungary Kft. a tavaly novemberben ipari park besorolást elnyert zalaszentiváni területen indítja el hamarosan az építkezést.

A gazdasági tárca közleménye szerint a beruházással egy 20 ezer tonna kapacitású gabonatároló, és egy évente 200 ezer tonna gabona feldolgozására alkalmas keményítőüzem épül, a termékek mintegy kétharmadát exportálják. A keményítő elsődlegesen papíripari és gyógyszeripari alapanyagként, a glutén élelmiszeripari célokra, a gyártás mellékterméke pedig állati takarmányként hasznosítható.

A támogatási szerződést ellenjegyző Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter összegzése szerint a jelenlegi világgazdasági körülmények között, amikor az álláshelyek megőrzése is komoly kihívást jelent, "kiemelt jelentősége van a munkaintenzív ágazatokhoz, így például a mezőgazdasághoz kapcsolódó új beruházásoknak". Bár a nemzetközi válság hatására a munkanélküliség további növekedése várható, a bejelentett új munkahelyek mégis azt jelzik, hogy a hazai vállalkozások bíznak a gazdaság átmeneti megtorpanását követő növekedésében – jelezte a miniszter.

Forrás:MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook