Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

46 éve halt meg Umberto Nobile a léghajózás egyik úttörője

Umberto Nobile  olasz tábornok, sarkkutató, a léghajózás egyik úttörője.

1885. január 21-én született Olaszországban Lauro városában. Édesapja hivatalnokként dolgozott. Az egyetemi éveit Nápolyban töltötte. Egy pilótával való találkozás hatására fog majd bele aeronautikai tanulmányaiba.

Forrás: pixabay.com

Az első világháború idején a haditengerészet számára tervezett kormányozható léghajó tervezésében vett részt. 1915-ös évben először repült léghajóval. Az első világháború ideje alatt a léghajó építés szaktekintélyévé vált. A háború befejeztével ejtőernyők tervezésébe is belefogott.

Umberto Nobile már 1924 tavaszán tervezte Északi-sarki expedícióját, ebben az időszakban találkozott a jeles kutató Roald Amundsen-nel Olaszországban. A nehezen létrejövő együttműködés után, az N-1 léghajót, a Norge-t jelölték ki az expedícióra. Az expedícióra 1926. április 10-én indultak útnak. Valószínűleg elsőként légi úton Nobile és Amundsen lehettek azok, akik elérték az Északi-sarkot.

Nobile az olasz vezető politikusokkal jó viszonyt ápolt, azonban politikai semlegessége miatt később a viszonya Mussolini-vel is megromlott.

1928-ban 16 fős legénységével ismét elérte az Északi-sarkot. Az Italia nevű léghajó az Északi-sarkról visszafelé tartva jégtáblának csapódott 1928. május 25-én. Több hónapnyi várakozás után egy rádió adás segítségével sikerült megmenekülniük. Nobile botrányba keveredett a mentőexpedíció kapcsán. A mentőexpedíció vezetőjének parancsa volt arra, hogy Nobile-t menekítsék ki először, aki ez ellen erősen tiltakozott. A parancs miatt azonban Nobile-t kellett először hazavinniük. Az olasz nép szemében áruló és kegyvesztett lett. Egy vizsgálat után pedig Nobile felelősségét is kimondták az ügyben.

A katasztrófa után Oroszországba költözött és éveken át ott gyártott léghajókat. Később egy amerikai egyetemen is professzori állást vállalt. A második világháború után tért csak vissza Olaszországba, ahol rehabilitálták. 1978-ban halt meg repülőszerencsétlenségben.

agrotrend.hu / Ezen a napon

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés