Hírek

űrbéli eszközök a kukoricabogár ellen

A Földmérési és Távérzékelési Intézet  és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédő Igazgatóságaának közösen kidolgozott eljárása segítségével ezentúl műholdfelvételről is megállapítható a kukoricatábla kukoricabogárral való fertőzöttsége.

Létrehozva:

|

Fényes Diána, a projekt munkatársa  elmondta: tavaly kiemelkedően magas volt itthon a kukoricabogár fertőzés, ezért kezdtek el azon gondolkodni, hogy műholdfelvétel segítségével mérhető-e a fertőzés nagysága.

"Sokan forradalmi újításról beszélnek, pedig az eszközök eddig is léteztek, csak éppen kukoricatáblát nem vizsgált velük soha senki" – nyilatkozta Vasas László  zoológus, aki a helyszíni vizsgálatokat végezte. "2007-ben kezdtük el a kutatásokat, akkor azt vizsgáltuk, hogy az űrből, az emberi szem által látható tartományhoz legközelebb eső, infravörös tartományban készült felvételeken miképpen látszódnak a stressznek kitett növények.  Miután bebizonyosodott, hogy a képeken jól látszanak ezek a változások, idén több felvételt – infravörös, és radar képet – kombináltunk, a pontosabb eredmény érdekében."

"A kukoricabogár lárvája igen látványos károkat okoz. A fertőzött növény gyökere elgyengül, ezért a kukorica lefekszik" .A kukoricabogár-fertőzés veszélye főként ott jelentkezik, ahol monokultúrás termesztés folyik. A műholdfelvételekből levezettünk eredményekből megalkottuk a monokultúrában termesztett kukoricatáblák elhelyezkedését bemutató térképet. Az így "kiszűrt" kukoricatáblákat vizsgáltuk radarfelvételek segítségével. Helyszíni vizsgálatokkal ellenőrizték, ezzel alátámasztva a radar és optikai űrfelvételek elemzésének eredményességét.

 "Ilyen jellegű felmérés élőmunkával – szinte – kivitelezhetetlen. A távérzékelés nagy előnye az, hogy országos szinten alkalmazható, gyors és gazdaságos. A felméréssel meghatározható bármely terület fertőzöttsége, a károkozó "terjedési sebessége", számítható a várható termés mennyisége is. "A fejlesztés elsősorban a nemzetgazdaság számára hasznos, a gazdáknak közvetlenül nincs hasznuk belőle, de ha felkelti Európa többi, kukoricatermesztéssel foglalkozó országának figyelmét is, úgy segíthet a kukoricabogár életmódjának, elterjedésének vizsgálatához, valamint az ellene történő védekezéshez" – mondta a zoológus.

A kukoricabogár lárváját a hazai jogszabályok jelenleg is zárlati károsítónak minősítik, "fertőzés esetén a lárvával fertőzött területet zárlat alá kell helyezni, azon a következő évben kukoricát termelni tilos." Az a termelő, akinek a területén a hatóságok kukoricabogár fertőzést észlelnek, és nem tartja be a vonatkozó előírásokat az jelenleg pénzbírsággal a későbbiekben, pedig a támogatás megvonásával is számolhat.

A kukorica monokultúrás termesztése ellentmond a közelmúltban elfogadott egységes támogatási rendszer (SPS) jó mezőgazdasági és ökológiai állapotra vonatkozó követelményeinek.

Forrás: EU-infó

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook