Hírek

A környezetvédelmi bizottság támogatja az erdőtörvényt

A törvényjavaslat parlamenti elfogadásával egy 2005. óta tartó egyeztető folyamat zárulhat le, amely a jelenleg hatályos, de "idejétmúlt" szabályozást korszerűsíti.

Létrehozva:

|

Az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága kedden egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvényjavaslat.

Az erdészeti szervezetek által egységesen támogatott javaslat elsősorban az elmúlt közel egy évtizedben jelentősen megnőtt magánerdők számához igazodik – fejtette ki.

Nagy Andor, a bizottság fideszes alelnöke "üdvözlendőnek" tartotta a kormány javaslatát, ugyanakkor rákérdezett, hogy a kabinet valóban helyesen kívánja-e integrálni az erdő gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi feladatait.

Kis Péter László (MSZP) az "utóbbi évek legalaposabban előkészített javaslatának" nevezte az erdőtörvény tervezetét. A kormánypárti politikus egyetértett – a korábban a mezőgazdasági bizottságban is felvetett, de a javaslatból kimaradó – "zöldrendőrség" felállításával.

Katona Kálmán, a bizottság elnöke szerint a fenntartható fejlődés az erdőgazdálkodásban a gazdasági és társadalmi szempontok egyeztetését jelenti.

Az MDF-es képviselő megfontolandónak nevezte egy "Nemzeti Erdő Hatóság" felállítását, a Nemzeti Hírközlési Hatóság analógiájára.

Orosz Sándor, a bizottság szocialista alelnöke elmondása szerint "frakciója fegyelmezett katonájaként" javasolja a tervezet általános vitára bocsátását, ugyanakkor kiemelte, hogy komoly "tartalmi kifogásai" vannak vele kapcsolatban.

Kifejtette: a szabályozás legnagyobb hibája, hogy "nem az erdőt állítja a középpontba", hanem rendeltetésük alapján szétdarabolja a területeket.

Hozzátette: a törvény életbe lépésével előfordulhat, hogy létrejönnek természetileg érintetlen "rezervátumok", és csupán fahasznosítással foglalkozó "fagyárak".

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook