Hírek

Ahol kukoricával fűtenek a gazdák

Délmagyarországon a mindszenti gazdák közül többen, csaknem ötvenen fűtésre is használják a kukoricát; az ok a nyomott felvásárlási ár, és a tűzifa is drágább, vagyis jobban megéri a kazánban elégetni a termésnek azt a részét, ami már nem szükséges az állatok takarmányozására.

Létrehozva:

|

A megkérdezett gazdák elmondták: a kukorica ára rendkívül nyomott, a hét évvel ezelőtti szinten van, nettó 1.800 forintot adnak mázsájáért a felvásárlók, míg a fűtésre alkalmas keményfa, a tölgy és akác mázsájáért 2.500-2.800 forintot kell fizetni. Ezért döntöttek úgy többen, hogy termésük egy részét nem adják el, hanem azzal tüzelnek.

Az augusztusi hőség, aszály miatt a hozam nem túl magas, 60-100 mázsa hektáronként, ez az önköltséget is alig fedezi. Mivel a kukoricát is használják tüzelőnek, fából kevesebbet kell vásárolni, így jelentős összeget spórolhatnak meg. Ez a hasznosítás egyébként nem újdonság a mindszentiek szerint: nagyapáik is ismerték, illetve amióta a gáz ára meredeken emelkedik, kukoricát, szalmát, napraforgót préselnek össze, és azzal fűt, aki teheti.

Forrás: VG

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook