Hírek

Cél a Nemzeti Agrár Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégia

Napjainkban a kutatásnak alapvető feladata a mezőgazdasági termelés által támasztott igények kielégítése, a versenyképesség és jövedelmezőség elősegítése.

Létrehozva:

|

"FIATAL KUTATÓK AZ ÉLHETő FÖLDÉRT" – tudományos konferencia:

Sirman Ferenc szakállamtitkár bevezető előadásában kiemelte, hogy a tavalyi évtől az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program elindulásával az agrárgazdaságban és a vidékfejlesztésben új időszámítás kezdődött. Az Európai Unió 2007-2013-as költségvetési időszakában az eddigieknél is fokozottabb cselekvő együttműködésre, koordinációra lesz szükség a nemzeti agárkutatásban érintett felsőoktatási intézmények, a kutatóintézetek és a civil szféra szereplői között.

Napjainkban a kutatásnak alapvető feladata a mezőgazdasági termelés által támasztott igények kielégítése, a versenyképesség és jövedelmezőség elősegítése. A kormányzat alapvető célja, hogy a magyar agrárium szereplői számára hozzáférhető és hasznosítható eredmények szülessenek a hazai kutatásban. Nem engedhető meg, hogy ez a gazdag agrárökológiai adottságokkal és nagy mezőgazdasági hagyományokkal rendelkező ország ne tegyen meg mindent mezőgazdaságának és élelmiszeriparának versenyképessége megőrzése érdekében.

Sirman Ferenc hangsúlyozta, hogy a közelmúltban megrendezett társadalmi fórumok, konferenciák célja a 2008-2013 évek időszakára vonatkozó Nemzeti Agrár Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégia megalapozása.

A stratégia megvalósításának nélkülözhetetlen eszköze egy erős hazai szakemberbázis kialakítása, amelyet a fiatal kutatók támogatásával és a kutatói generációváltás ösztönzésével lehet elősegíteni. A kutatói társadalom alakítása, képzése prioritásként kezelt terület.

Fontos a fiatal szakemberek megnyerése az agrárkutatás számára, a tehetséges kutatók külföldi szakmai tapasztalatszerzésének elősegítése, valamint a jól felkészült és külföldi gyakorlatot szerzett szakemberek visszatérésének elősegítése a hazai kutatási szférába. Legyen lehetőség azoknak a fiatal szakembereknek a továbbképzésére és szakmai fejlődésére, akik a szakterületükön már hasznosítható tapasztalatokat szereztek és képesek a termelés számára fontos kérdésfelvetésekre a tudomány eszközeivel választ adni – tette hozzá a szakállamtitkár.

Ma már nem elég jó kutatónak lenni és kiváló eredményeket elérni. Az eredményeket el is kell tudni adni, azaz a piac számára értékesíthető áruvá kell konvertálni. Hangsúlyos elem a az itthonmaradás fontossága, melynek fontos mérföldköve lehet a tervek szerint a közeljövőben meghirdetésre kerülő "Fiatal Agrárkutatók Motivációs Ösztöndíj" program, melynek keretében lehetőség nyílik olyan fiatalok által elindított projektek, kutatások megvalósításához, melyek a gyakorlatorientált kutatást és ezzel közvetetten a mezőgazdaság versenyképességét segíthetik elő.

Forrás: FVM

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook