Hírek

A mezőgazdasági alapanyagok nemzetközi krízise

A mezőgazdaságból élők tekinthetők a mezőgazdasági alapanyagárak ingadozásai által okozott károk első számú áldozatainak.

Létrehozva:

|

A mezőgazdasági alapanyagok árának 2 éven keresztül tartó jelentős áremelkedése még azokat a szakavatott elemzőket és döntéshozókat is meglepte, akik eddig bíztak abban, hogy a mezőgazdasági termékek világkereskedelmének liberalizációjával megteremthető a piaci egyensúly, hosszú távon helyreállítható a kereslet és kínálat egyensúlya.

Az áremelkedés okát többféle módon magyarázták, mint pl. az Ausztráliát súlytó szárazság, a spekuláció, a bioüzemanyagok gyártásának fokozása, vagy éppen a feltörekvő országok gazdagabb rétegeinek egyre növekvő fogyasztási igényei.

A mezőgazdaságból élők tekinthetők a mezőgazdasági alapanyagárak ingadozásai által okozott károk első számú áldozatainak. Pl. a kukorica ára az utóbbi időkben pár hónap alatt 170 euró/tonna-ról 100 euró/tonnára esett vissza. A tej esetében ugyanez a helyzet. A spekuláció ezeket a negatív folyamatokat tovább erősíti.

A 2007-es áremelkedés bár befektetéseket ösztönzött a mezőgazdaságban, de csak bizonyos ágazatok esetében, így pl. az állattenyésztésben nem. Sőt ez utóbbi esetében a termelési költségek tovább emelkedtek. Az alapanyagárak ingadozásai a feldolgozóipar számára is bizonytalan helyzetet teremt. Emiatt pedig ezek visszafogják befektetéseiket.

A pénzügyi válság tovább rontja a gazdák helyzetét, hiszen a bankok már egyre kevésbé hajlandók hitelt adni a mezőgazdasági tevékenységek finanszírozásához. A mezőgazdaságot most destabilizáció jellemzi, amely pedig rosszul hat az élelmiszertermelésre, akkor, amikor azt éppen fokozni kellene.

A mezőgazdasági piacok nemzetközi szintű szabályozása elengedhetetlen. Ezt bizonyítja a legutóbbi WTO tárgyalások kudarca is. A világ gabonatartalékainak csökkenéséért az utóbbi időkben igazából az USA és az EU tehető felelőssé, amely a fokozódó bioüzemanyaggyártás következménye volt.

Viszont a csökkenő készletekkel nem feltétlen magyarázható az árak emelkedése. A kukorica árának emelkedése 2007/2008-ban az EU-ban, nem magyarázható a készletek nagyságával, hiszen azok emelkedtek, még kevésbé pedig azzal, hogy 22,4 millió tonna plusz kukoricát használtak föl bioetanol gyártásra. Az áremelkedést a spekuláció gerjesztette. A megnövekedett kukoricaár egyébként arra ösztönözte a termelőket, hogy még több kukoricát vessenek. Emiatt viszont csökkent a búza, a rizs és a szója vetésterülete.

A 2007-2008-as mezőgazdasági alapanyagár emelkedés után, 2008 tavaszától kezdődően az árak csökkenni kezdtek.

Forrás: FVM

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook