Hírek

Kötelező lesz az agrárkárenyhítési alapba fizetni?

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szerdai ülésén 11 igen, 9 nem és 1 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak találta a nemzeti agrár kárenyhítési rendszerről és a kárenyhítési hozzájárulásról szóló törvényjavaslatot

Létrehozva:

|

Mikó Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) főosztályvezető-helyettese a kormány képviseletében a törvényjavaslathoz fűzött szóbeli kiegészítésében elmondta: a törvényjavaslat azért vált szükségessé, mert a korábbi agrár kárenyhítési rendszer nem az eredetileg kitűzött céloknak megfelelően működött. Ez azt eredményezte, hogy igen kevesen vállalták, hogy önkéntes alapon befizetnek a kárenyhítésre szolgáló állami alapba.

Ezért az új törvényjavaslat a nagyvállalkozók és az őstermelők kivételével kötelezővé teszi minden más agrárvállalkozással foglalkozó számára a befizetést közös kárenyhítési alapba. Az állam és az agrártermelők közösen viselik a nem biztosítható elemi károk kockázatát a továbbiakban, az állam annyit fizet be a kárenyhítési alapba, amennyit a gazdálkodók betettek oda.

Mikó Zoltán szerint a mostani kárenyhítési összeg mintegy 350 millió forint volt, ám ez a törvényalkotó reményei szerint a kötelező jelleg miatt mintegy 2,5 milliárd forintra nő. Így a kárenyhítési alapba összességében 5 milliárd forint áll majd rendelkezésre a kárenyhítésre.

Mikó Zoltán jelezte, hogy a korábbi, hektárankénti 1.000 forint helyett az új törvényjavaslat szerint 800 forintos hektáronkénti díjjal kell majd számolni. Csökken az ültetvények után befizetendő gazdálkodói díjtétel is, a korábbi 3 ezer forintról 2 ezer forintra hektáronként.

A szocialista képviselők támogatták az új kárenyhítési törvényjavaslatot, míg a fideszes honatyák szerint a most beterjesztett törvényjavaslat sem oldja meg a mezőgazdasági termelők kárenyhítését egy-egy nagyobb elemi kár esetén.

A jövő évi büdzséhez benyújtott módosító indítványok tárgyalásakor a kormány csak azokat a módosító javaslatokat támogatta, amelyeket a kormánypárti képviselők nyújtottak be, de még azok között is voltak olyanok, amelyek különböző átcsoportosításokra tettek javaslatot. A kormány képviselője ezt is elutasította. Nem értett egyet a Pénzügyminisztérium illetékes főosztályvezetője azokkal az elképzelésekkel sem, amelyek a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium költségvetési fejezetéből csoportosítottak volna át forrásokat más célra.

A szocialista képviselők támogatták a kormány javaslatait, míg a fideszes honatyák ezeket elutasították.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook