Hírek

Árharc a napraforgópiacon

A Magyar Agrárkamara szerint a termelők egy része csődközelbe kerülhet, mert a kisebb árbevétel nem fedezi a tavaly óta megugrott költségeket.

Létrehozva:

|

A napraforgóárak zuhanását a jó termés és a tavaly még árfelhajtó világpiaci spekuláció kifulladása okozza. A felvásárlók inkább kötbért fizetnek, de felmondják a szerződéseket.
A Magyar Agrárkamara szerint a termelők egy része csődközelbe kerülhet, mert a kisebb árbevétel nem fedezi a tavaly óta megugrott költségeket.

Sorra mondják fel vagy próbálják módosítani év elején kötött megállapodásaikat a napraforgó-felvásárlással foglalkozó társaságok a terményárak drasztikus csökkenése miatt. A cégek korábban 100–110 ezer forintos tonnánkénti árakon szerződtek a gazdálkodókkal, mára viszont a napraforgóárak 52–56 ezer forintra zuhantak. Ezért a vállalatok számos esetben inkább kifizetik a tonnánként 20-30 ezer forintos kötbért, mert még így is jelentősen faraghatnak felvásárlási költségeikből.

Jogi szempontból az esetek nagy részében valószínűleg nem kifogásolhatók a cégek lépései, de döntésük mégis inkorrekt – mondta Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára.

Most ugyanazok a társaságok próbálják meg felbontani megállapodásaikat, amelyek a termelőkkel nem igyekeztek megosztani többletfelvételeiket, amikor az elmúlt évben a napraforgóárak ugrásszerűen emelkedtek a szerződéses árakhoz képest – fogalmazott.

Piaci hírek szerint néhány nagy hazai termelésszervező (integrátor) vállalkozás – így a nádudvari KITE Zrt. és a bábolnai IKR Zrt. – is közölte partnereivel, hogy nem vállalja a korábbi árfeltételeket. Tóth István megerősítette: a MOSZ-hoz is ilyen értesülések futottak be, és más felvásárlók is hasonló lépéseket jelentettek be.

Az étolajpiacon vezető szerepet betöltő, amerikai tulajdonú Bunge Zrt. ugyanakkor – nyilatkozták a vállalat vezetői – nem a korábban rögzített árakon, hanem napi árfolyamon vásárolja a terményt. A társaság hamarosan csökkenti étolajárait az alapanyagárak változása miatt (VG, 2008. október 29.).

Az integrátorok viszont az általuk megvett terményt részben a Bungénak (részben pedig a német exportpiacon) adják el – állítják a termelők. A legdurvább esetben egyes felvásárlók minőségi kifogásokra hivatkozva tagadják meg a terményátvételt – tudtuk meg. Másik megoldásként – a kötbérfizetés mellett – a megállapodások újratárgyalását ajánlják fel partnereiknek.

Egyes javaslatok szerint a napraforgót részben a szerződéses, részben piaci árakon vennék meg, így átlagköltségeik csökkennének, a gazdálkodók pedig a mainál több árbevételhez juthatnának. A termelők – vélik szakértők – a 1,5 millió tonnás napraforgótermés mintegy 60 százalékát köthették le megállapodásokkal, vagyis az ármódosítások 0,8-1 millió tonna árut is érinthetnek.

A KITE Zrt. nem mondja fel szerződéseit, hanem azok újratárgyalását javasolja – reagált Búvár Géza, a társaság vezérigazgatója. Hozzátette: a tavalyi jelentős áremelkedések nyomán a cég egymilliárd forinttal többet fizetett a gazdálkodóknak a korábban rögzített áraknál. Ezért most a cég partnereinek 80-85 százaléka „megértően fogadja” a társaság változtatási kéréseit, amelyek összességében 10-15 százalékos csökkentést jelentenének, vagyis a mainál jóval magasabb, 90 ezer forint körüli tonnánkénti árakat biztosítanának. A vállalatnak – közölte a vezérigazgató – „vannak szerződéses kötelmei”, ha a gazdálkodók nem hajlandók újratárgyalni a megállapodásokat. Több esetben viszont a termelők követtek el szerződésszegést a cég ellen az utóbbi hónapokban – szögezte le.

Forrás: VG

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook