Hírek

Mégis permetezhetünk

Az Európai Parlament felülbírálta a Bizottság számunkra kedvezőtlen tervezetét. Úgy tűnik a tagállamok maguk dönthetik el, milyen növényvédő szerek használatát engedélyezik, melyeket nem.

Létrehozva:

|

Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága elutasította az Európai Bizottság növényvédő szerekről szóló javaslatát, amely lényegében káoszt okozott volna a honi növényvédelemben.

Az Európai Bizottság eredeti javaslata alapján Magyarország például egy zónába kerülne az időjárási és mezőgazdasági termelés szempontjából igencsak különböző Írországgal is. Ráadásul egy sor olyan szert vontak volna ki a forgalomból, melyek nélkül talajfertőtlenítést nem lehetne végezni, vagy éppen a házi permetező használatát is korlátozták volna.

Az Európai Parlament szerint azokat a növényvédő szereket engedélyezhetik a tagországok, melyek megfelelnek a biztonsági kritériumoknak, azaz például nem lehetnek rákkeltők, génkárosítók, nem károsíthatják a szaporodási képességeket és nem károsíthatják a hormonrendszert.

A Parlament kimondta: minden ország maga dönti el, hogy melyik szereket akarja használni és melyikeket nem, az uniós pozitív listáról. A jogszabályokról a Tanács francia elnöksége és az Európai Parlament még idén meg szeretne állapodni, így várhatóan legkésőbb jövő év elején elfogadhatják azokat.

Forrás: Napi Online

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook