Hírek

Eltörli az EU a felesleges zöldség-gyümölcs szabályokat

Szerdán várhatóan megállapodnak a tagállamok képviselői a zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozó szabályok ritkításáról.

Létrehozva:

|

A forgalomba hozható termények méretét és formáját meghatározó előírások egy részének eltörlésével egyszerűbbé válhat a gazdák helyzete, az Európai Bizottság pedig könnyebben védekezhet azon vádak ellen, amelyek szerint a brüsszeli bürokratáknak nincs más dolguk, mint hogy az uborkák görbületét vagy a dinynyék nagyságát méregessék.

Marian Fischer Boel agrárbiztos szerint a mostani magas élelmiszerárak mellett egyre kevésbé védhetők azok az előírások, amelyek csak azért nem engedélyezik bizonyos termények piacra vitelét, mert azok „nem szépek”. Ennek jegyében eltörölnék azokat a szabályokat, amelyek 26 zöldség- és gyümölcsféleség minimális méretét és formáját szabályozzák. Idetartozik egyebek mellett a görögdinnye, a sárgabarack, a cseresznye, a fokhagyma, a zöldborsó és a spenót. További tíz fontos terménynél – például az almánál, a citrusféléknél, az őszibaracknál és a paradicsomnál – ugyanakkor megmaradnak a szabványok.

Az alapvető egészségügyi előírások természetesen továbbra is minden zöldség- és gyümölcsféleségnél érvényben maradnak, tehát nem kerülhetnek a standokra rohadt, penészes, éretlen vagy koszos zöldfélék. Ezek zömét jelenleg megsemmisítik, ám Fischer Boel azt szeretné, ha a megmenthető mennyiséget az ipar lekvárrá és más termékekké dolgozná fel.

Forrás: VG

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook