Hírek

Még mindig pang a búzapiac

Még mindig pang a búzapiac – mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke az MTI-nek hétfőn.

A GOSZ elnöke úgy vélte – megismételve korábbi álláspontját -, hogy eladhatatlan gabonakészlet nincs.  Megjegyezte ugyanakkor: nem gondolhatta senki komolyan néhány hónapja, hogy a búza ára 70 ezer forintos tonnánkénti áron stabilizálódik, de a mostani 30 ezer forint körüli tonnánkénti ár sem reális. "Vélhetően valahol a kettő között lesz majd az igazság" – mondta a szakember. A "lanyha" búzapiac decembert követően mozdulhat meg szerinte, amikor a tengerhez közelebb lévő termőhelyek raktárai kiürülnek. Akkor már a magyar búzát is keresni fogják.

A termelőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy mekkora ráfordítással képesek előállítani a gabonát, és azt a világpiacon mennyiért lehet eladni, azaz a piac azt éppen hogyan árazza be – tette hozzá a szakember.

A kereskedelmi anomáliákat a GOSZ elnöke szerint úgy lehet kivédeni, ha a termelők megfelelő módon készleteznek, és akkor adnak el, amikor az számukra a legkedvezőbb. Természetesen a mostani pénzügyi válság nyomán új helyzet állt elő. A készletezést és a tárolást finanszírozni kell, ami most komoly gondot jelenthet egyes gazdálkodóknak – mondta.

A jelenlegi nehéz finanszírozási helyzet szerinte főként azért állhatott elő, mert több pénzintézet is ráfizetett a közraktárjegyes tárolásra, a 70 ezer forintos búza esetében, amikor magas áron vette meg a termelők jegyeit, és azok aztán a nyakán maradtak. Így a mostani helyzetben a bankok már óvatosabbak.

Vancsura József közölte: magyar búza még jobb piaci pozícióinak biztosítása érdekében rövidesen bevezetetik a Pannon védjegyet, amely garantálja a vásárlóknak a kiváló minőséget. Ebből a minőségből az idén Magyarországon három millió tonna, búzából összesen mintegy 5,2 millió tonna termett – mondta a szakember.

Forrás: MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés