Hírek

Az idén almapénzt fizet az FVM

"Kármentés”. Még az idén kifizeti az őszi almablokád idején beígért támogatásokat az almatermelő vállalkozásoknak az FVM – tudtuk meg Máhr Andrástól, a tárca szakállamtitkárától.

Létrehozva:

|

A gazdálkodók november 10-éig nyújthatják be kérelmeiket a minisztériumhoz tartozó Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz. A pénzekre azok jogosultak, akik minimum 0,3 hektár egybefüggő gyümölcsöst művelnek, és legalább 10 tonna ipari almát adnak el.

Az FVM hektáronként 70 ezer forintos támogatást nyújt, amelylyel elsősorban a növényvédelmi többletköltségeket kívánja kompenzálni. A közelmúltban megjelent rendelet szerint a tárca a forrásokat az úgynevezett de minimis (csekély összegű) uniós szabályozás alapján fizeti. A minisztérium – közölte a szakállamtitkár – legfeljebb 1,5 milliárd forintos támogatási összeggel számol, ezt saját büdzséjének átcsoportosításával teremti elő. A keretből 21,5 ezer hektárnyi ültetvényre juthat pénz.

Mint ismert, az FVM – további intézkedésként – még szeptember elején megállapodott az osztrák tulajdonban lévő, piacvezető Agrana-Juice Magyarország Kft.-vel, hogy a cég az ipari almát legalább 9 eurócentes kilónkénti áron vásárolja fel. A közelmúltban azonban újabb feszültséget okozott, hogy a társaság az átvételi árat 6,5–8 eurócentre csökkentette. Szakértők a változtatást az alacsony világpiaci sűrítményárakkal magyarázzák. Erre hivatkozva több hazai gyártó a 9 eurócentes megállapodást eleve irreálisnak tartotta.

Az agrártárca almapiaci ügyekben kimerítette a lehetőségeit – közölte Máhr András. Hozzátette: a magyar helyzet jobb, mint a termelői körökben példaként emlegetett lengyelországi. Ott a felvásárlási árak 20-25 százalékkal alacsonyabbak, és a kormány sem fizet támogatásokat a gazdálkodóknak. Szakértők szerint az elmúlt hetek hazai árcsökkenésében az is szerepet játszott, hogy a gazdálkodók egy része maga kínálta olcsóbban ipari almáját a korábban „kialkudott” 9 eurócentes kilónkénti árnál.

Forrás: Világgazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook