Hírek

A vidékfejlesztési politika csak versenyképes agrárszektorral párosulva lehet eredményes!

Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegáció vezetője, az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának főtagja, a Dél-Alföldi Régióért felelős képviselője 2008. október 3-án pénteken, Lakitelken tartott előadást a "Talpalatnyi Európa" regionális rendezvényen "A Közös Agrárpolitika és a vidékfejlesztés lehetőségei Magyarországon" címmel.

Létrehozva:

|

Tabajdi Csaba, a magyar szocialista EP képviselő elmondta, hogy a vidékfejlesztési politika csak versenyképes agrárszektorral párosulva lehet eredményes. A Közös Agrárpolitika belső támogatási arányai 2013 után minden bizonnyal a közvetlen kifizetésektől a vidékfejlesztés irányába mozdulnak el, ezért kiemelten fontos, hogy Magyarország határozott elképzelésekkel rendelkezzen arról, milyen legyen ez a megerősített vidékfejlesztési politika.

Tabajdi Csaba külön kihangsúlyozta, hogy társadalmi megegyezésre van szükség a földkérdésben is.

Tabajdi előadásában kitért a jelenleg zajló Közös Agrárpolitika állapotfelmérése azon kulcskérdéseire is, amelyekben továbbra is erősek a magyar fenntartások. A progresszív moduláció (az üzemméret nagysága függvényében növekvő mértékű elvonás és átcsoportosítás a közvetlen kifizetésekből a vidékfejlesztés javára) 2012 utáni bevezetése hátrányosan érintené hazánkat és más országokat is (Németország, Csehország), ahol a nagyüzemek túlsúlya jellemző.

A szocialista EP képviselő szerint magyar szempontból alapvetően helyes és támogatható irány a gazdák piaci orientációjának növelése a támogatások termeléstől való szétválasztásával. Magyarország számára kiemelten fontos, hogy a sertés- és a baromfitartókat lehessen támogatni az új 68-as cikk nemzeti hatáskörben adható támogatásai keretében. 

"Az intervenciós rendszer, mint védőháló tervezett "megszűntetése" is aggályos. Különösen diszkriminatív, hogy a Bizottság a tervek szerint csak akkor írna ki tendereket a gabonapiacról történő kivonására, ha a Franciaországi Rouen kikötőjében a felvásárlási ár tonnánként 101 euró alá süllyedne, mivel az a szállítási költségek miatt a magyar felajánlók esetében mindössze 60-70 eurót jelentene, lényegében tehát a magyar termelők teljesen kiesnének az intervenciós rendszerből."

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook