Hírek

Osztatlan egyet nem értés

Jelenleg csak becslések vannak azzal kapcsolatban, mekkora lehet az osztatlan földek nagysága. Arról sincs pontos nyilvántartás, hány tulajdonosról van szó: a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalban mintegy 1,3 millió, a Fidesz agrárpolitikusai kétmillió hektárról beszélnek.

Létrehozva:

|

Az osztatlan közös tulajdonban lévő termőföldek kimérése folyamatosan visszatérő probléma és időről időre elhalasztják a megoldását. Tavasszal a miniszterelnök is ígéretet tett ennek a kérdésnek a rendezésére.

Többféle megoldási javaslat is fölmerült, de mindegyiknél sarkalatos pont, hogy bármiféle rendezésről legyen is szó, a költségeket az államnak kell állnia, elvitathatatlan ugyanis a felelőssége az ügyben. A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) szerint szükség lenne először is egy integrált, az agrártámogatásokhoz kapcsolódó földhasználati nyilvántartás létrehozására, amelyet az MVH kezelne. Ez segítené az ellenőrzést, és egyszerűbb lenne az ügyintézés is. Jelenleg ugyanis az MVH-nak csak egyedi eseteknél van lehetősége betekinteni a földhivataloknál vezetett földhasználati nyilvántartásokba, de nem ellenőrzi automatikusan, hogy a bejelentett támogatási igény jogszerű földhasználathoz kötődik-e.

Az AGRYA szerint az osztatlan közös földtulajdonra vonatkozó szabályokat módosítani kell, speciális szabályokat lehet alkotni az SPS-törvény elfogadásával együtt. Javaslatuk értelmében a tulajdoni hányadok négyötödét képviselő tulajdonosok együttes döntése elég lenne a közös tulajdon fizikai megosztásához vagy hasznosításához, bérbe adásához. Így a társasházi közös tulajdonoknál már meglevő törvényi szabályozáshoz hasonló jönne létre. A földek kimérése ingyenes lenne, ahogyan a földhivatali átvezetés és mindenféle ezzel kapcsolatos hatósági ügyintézés is. Az AGRYA javaslata szerint kizárólag a törvény hatálybalépésekor fennálló közös földtulajdonokra vonatkozna a kedvezményes kimérés.

Így az osztatlan földek 80-90 százalékát tulajdonba lehetne adni – állítja Font Sándor. Mivel várhatóan nem mindenki jelentkezik be a rendszerbe, a javaslatban rögzítették: tizenöt év "hallgatás" után az állam elbirtokolhatná a tulajdont. A földhasználat jogosságának ellenőrzését és a földhasználati nyilvántartást a Fidesz is támogatja, de Font szerint az AGRYA javaslata egy az egyben nem megvalósítható. 

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook