Hírek

Gabonapiaci kilátások: a kukorica-csomag nem elegendő

Az értékesítés kezelésére az agrárminiszter által bejelentett úgynevezett kukorica-csomag – többek között 15-16 milliárd forint hitel a gabonafelvásárláshoz, 200 ezer tonna kukorica állami felvásárlása – nem alkalmas a krízis kezelésére – állítják a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) szakértői az MTI-hez eljuttatott véleményükben.

Létrehozva:

|

A dokumentum szerint Magyarországon ebben az évben mintegy 8 millió tonnás kukoricatermés várható, melyből a hazai igényeken felüli mintegy 4 millió tonna nagyobb hányadára külföldön kell piacot keresni.

 

A várható nagy mennyiségű termés miatt viszont a Budapesti Értéktőzsde áruszekciójában a takarmánykukorica novemberi jegyzése már 25.700 forintra csökkent. Ez az ár a termelő telephelyén már csak 101,31 euró, azaz mintegy 24.500 forint uniós intervenciós felvásárlási árszintet jelent – áll a MOSZ véleményében.

 

Tóth István, a MOSZ titkára az MTI-nek elmondta: egyes  információk szerint vannak térségek, ahol a vevők már ennél is alacsonyabb vételi ajánlatokat tesznek. A gabonatermesztők körében egyre nő az árcsökkenés miatti feszültség, a termelési biztonság és a kiszámíthatóság drasztikusan romlik, amiért a termelők alapvetően az Európai Uniót (EU) hibáztatják – tette hozzá.

 

Kifejtette: a gabonapiacon jelenleg zajló folyamatok ismét megerősítik a MOSZ-nak azt a törekvését, amely a gabona belső felhasználásának növelésére irányul.  Ebben az állatállomány-bővítés állami ösztönzésének ugyanúgy szerepe lehet, mint az ipari felhasználás – például a bioetanol-előállítás – bővülésének – elemezte.

 

Véleménye szerint a belső piaci kereslet szempontjából fontos a mintegy 1,2 millió tonna búza humán célú felhasználása is.

 

Elmondta: az elmúlt hetekben több sajtóban megjelent cikk foglalkozott a pékek kenyérár növelési szándékával. A MOSZ és a gabonatermesztők a kenyérár emelésében semleges álláspontot képviselnek, azt azonban le kell szögezni – hangoztatta Tóth István -, hogy a kenyér árszerkezetében a búza csupán 20 százalékos arányt képvisel.

 

Tóth István szerint a mezőgazdasági termelők a helyzet súlyossága miatt a magyar kormánytól határozott intézkedéseket követelnek, így például azok is juthassanak hitelhez, akiknek nincs fejlesztési hitelük.

 

A MOSZ szerint a kormánynak az EU-nál fel kellene vetnie a piacrajutást segítő, 35-40 eurós tonnánkénti fuvartérítés biztosítását. Azt is szeretnék elérni, hogy a kormány lobbizzon a termelők piacvédelmét és jövedelmét biztosító intervenciós rendszer fenntartása érdekében is.

 

Tóth István aláhúzta: az igazi gond az, hogy a mezőgazdaságban a felvásárlási árak csökkenésével egyidejűleg jelentősen nőtt a felhasznált gáz, az olaj, a villamos-energia ára, mintegy 30 százalékkal, a műtrágyák ára pedig lényegében megduplázódott.

 

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook