Hírek

Jövőre csökkenhet az orosz gabonatermés és -export

Idén szép gabonatermésre számíthat Oroszország, de jövőre a nemzetközi pénzügyi válság miatt kisebb lesz mind a termés, mind az export, erre figyelmeztetett kedden az orosz gabonaszövetség elnöke, Arkagyij Zlocsevszkij egy moszkvai mezőgazdasági tanácskozáson.

 

 

Létrehozva:

|

Ha idén 102 millió tonnás termést várunk, akkor jövőre, isten segítségével, aligha aratunk többet 90 millió tonnánál – mondta.

 

 

    Szerinte a mostani, jövő júniussal záruló idényben exportálható, 25 millió tonnás többletből már most is csak 20 millió tonna kivitele látszik elérhetőnek a szállítás és kikötők szűk keresztmetszetei miatt – az ukrán kikötők ezúttal nem segíthetnek, mert tele vannak ukrán gabonával -, és a későbbiekben még több nehézséget okozhat a nemzetközi pénzügyi válság, amely miatt nehezedik az exportfinanszírozás. A kisebb bevétel és a nehezebb hitelfelvétel miatt a termelők kevesebb műtrágyát, kevesebb gépet és kevesebb minőségi vetőmagot fognak beszerezni, amitől a hozam és az össztermés csökkenhet jövőre, vélte Zlocsevszkij. Igaz, ettől megint emelkedni fog a gabonafélék ára, ami segítheti majd a termelést két év múlva, tette hozzá.

 

 

    Úgy becsülte, hogy az előző idénybeli világszintű, 110 millió tonnás nemzetközi gabonaforgalom egészében is legalább 5 millió tonnával csökkenhet a mostani évadban, a nemzetközi hitelszűke miatt, a tavalyinál világszerte jobb termés ellenére.

 

 

    Az orosz kormány hivatalosan 95-100 millió tonnás gabona-betakarításra számít az idén a tavalyi 81,8 millió tonna után, a magasabb áraknak, a nagyobb hozamoknak,a szokásosnál kisebb téli károknak és a jó időnek köszönhetően. Szintén kormányzati előrejelzés szerint a kivitel 20-25 millió tonnára nőhet az előző évadbeli 13 millió tonnáról.

 

 

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook