Hírek

Ketyeg a „kukoricabomba”

A tavalyi robbanás után intervenciós szintre süllyedtek az árak, de az EU-rendszer már alig véd. Újra ketyeg a „kukoricabomba” a hazai piacon, pedig a tavalyi árrobbanás után hosszabb távon is értékesítési konjunktúrában reménykedtek a gabonatermelők.

Létrehozva:

|

A Budapesti Értéktőzsde áruszekciójának novemberi kukoricajegyzése már tonnánként 25,7 ezer forintra süllyedt, szemben az elmúlt évi 55-60 ezer forinttal. Az idei ár – figyelembe véve a tonnánként 1,5-2 ezer forintos szállítási és egyéb költséget – már alulmúlja a 101,31 eurós (mintegy 24,5 ezer forint) uniós intervenciós felvásárlási árszintet. Durván csökkentek a takarmánybúza árai is, de e terményre az EU-intervenció nem terjed ki.

Az áresést egyértelműen az okozza, hogy az európai kukoricatermés jobb lett a tavalyinál – állítják ágazati szakértők. A mai előrejelzések szerint a magyar gazdálkodók 8-8,3 millió tonna tengerit takaríthatnak be, ez kétszerese lehet a múlt évinek. A hazai állattenyésztési igények ugyanakkor nem érik el a 4 millió tonnát, miközben a korábbi években beharangozott bioetanol-gyártó kapacitások egy része épült csak meg. Ezért a többletet exportálni kellene, de a piac mindenütt kínálativá vált.

Információink szerint az árzuhanás miatt növekszik a feszültség a gabonatermelők körében, akik az uniót is hibáztatják az intervenciós felvásárlási rendszer gyengítése miatt. Mint ismert, Brüsszel mindössze 700 ezer tonna takarmánykukorica EU-s felvásárlását engedélyezte az idén, így a 4-5 milliós magyar felesleg teljes felkínálása eleve lehetetlenné vált, és a hazai gazdálkodóknak a 700 ezer tonnás kontingensért is meg kell küzdeniük más tagállamok (főként Románia és Bulgária) gazdálkodóival. Ráadásul mostantól tonnánként 15 eurós letéti díjat is fizetniük kell, és ezt el is bukhatják, ha az uniós kvótaelosztáskor nyernének, de árujukat mégsem kínálnák fel az EU-nak. (Korábban a termelők következmények nélkül visszaléphettek az intervenciós eladástól.)

Bár az idén a kalászostermés is jó lett, a kukorica tárolásával csak helyenként lehetnek gondok – állítják érdek-képviseleti szakértők. A gazdálkodók azonban bukhatnak is a raktározáson, ha a felvásárlási árak tovább csökkennek. Mindenesetre a hazai piacot az eladatlan takarmánybúza-mennyiség is nyomja, mivel az idei készlet nagyobb lett a vártnál. A betakarításkori csapadékos időjárás miatt ugyanis az 5,6 millió tonnás búzatermés 40 százaléka lett takarmányminőségű a megszokott 20-30 százalék helyett.

Forrás: Világgazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook