Hírek

Mezőgazdasági termelői árak, VII. hó: +12,3 százalék év/év

A mezőgazdasági termelői árak júliusban 12,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel.

Létrehozva:

|

A növényi termékek árszínvonala 8,1 százalékkal, az élő állatok és állati termékeké pedig 17,6 százalékkal nőtt.

 

Az agrártermékek 2008 első hét hónapjában bekövetkezett, az előző év azonos időszakához viszonyított 20,3 százalékos termelőiárszint-növekedése a növényi termékek árszínvonalának 20,8 százalékos, illetve az élő állatok és állati termékek árainak 19,6 százalékos emelkedéséből adódott.

 

Júniusban az árak 21,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Az idén az első hat hónapban a mezőgazdasági termelői árak 28,2 százalékkal nőttek éves bázison, a növényi termékek 34,7 százalékos, illetve az élő állatok és állati termékek termelői árának 20,2 százalékos növekedése nyomán.

Az agrártermékek termelőiár-szintje tavaly az első hét hónapban 11,4 százalékkal nőtt, a növényi termékek árszínvonalának 21,7 százalékos, valamint az élő állatok és állati termékek árainak 0,7 százalékos emelkedése miatt.

Az idén júliusban a gabonafélék termelői ára az előző év júliushoz viszonyítva 10,5 százalékkal emelkedett. A búza ára a márciusi kilogrammonkénti 64,6 forintról júliusban 37,5 forintra mérséklődött, s 6,4 százalékkal volt a tavalyi júliusi árszint alatt. Eközben a kukorica ára is csökkent az év elejéhez képest, ám még mindig 31 százalékkal magasabb szinten volt az előző évi júliusinál a KSH szerint.

A burgonya termelői ára júliusban 7 százalékkal csökkent.

A zöldségfélék termelői ára az év hetedik hónapjában tavaly júliushoz viszonyítva 14,1 százalékkal nőtt: ebben az időszakban a jelentős súlyú termékek közül az uborka ára 38,8 százalékkal, a zöldpaprikáé 6,9 százalékkal emelkedett.

A gyümölcsök 10,9 százalékos termelőiár-csökkenését döntő mértékben a meggy és a sárgabarack ármozgása befolyásolta.

A vágóállatok termelői árainak 17,9 százalékos növekedése a vágóbaromfi árának 23,4 százalékos, a vágósertés árának 16,7 százalékos, és a vágómarha árának 7,3 százalékos emelkedéséből adódott.

Az állati termékek árának 17,2 százalékos növekedésén belül a tavaly júliusihoz viszonyítva az étkezési tyúktojás termelői ára 25,4 százalékkal, a tejé pedig 15,3 százalékkal nőtt.

Az idén január-júliusban a gabonafélék termelői átlagára 38,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, az árnövekedés üteme 2008 első hat hónapjában még 69 százalékos volt.

A burgonya ára az év első hét hónapjában 13,7 százalékkal csökkent. A zöldségfélék ára 7,7 százalékkal, a gyümölcsöké 1,3 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához mérten.

A vágóállatok termelői árai 16,9 százalékkal haladták meg a 2007. január-júliusit.

Az előző év első hét hónapjához képest az állati termékek termelői ára átlagosan 23,7 százalékkal emelkedett, ezen belül a tej termelői ára 26,6 százalékkal, az étkezési tyúktojásé 16,8 százalékkal – közölte a KSH.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook