Hírek

A tavalyinál nagyobb, az átlagosnál kevesebb lesz a bor

Az 581 ezer tonnára becsült idei szőlőtermés alapján az előző évinél 25 százalékkal nagyobb, az elmúlt tíz év átlagától viszont kissé elmaradó, 3,5 millió hektoliter bortermésre számít a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) – mondta Horváth Csaba, a szervezet főtitkára szerdán az MTI-nek.

Létrehozva:

|

Horváth Csaba szerint a szüreti munkálatok 20 százalékának befejezte után biztosan kijelenthető, hogy az idei szőlőtermés rendkívül jó minőségű.

A szőlősökben korábban tapasztalt növénybetegségek azonban mennyiségi károkat okoztak, elsősorban a villányi, a soproni és kisebb mértékben a tokaji borvidékben is. A lisztharmat leginkább a kunsági és az egri bőrtermő területeket kímélte meg, így itt várhatók a legmagasabb terméshozamok.

A szakember szerint a kisebb szüretelő kapacitással rendelkező termelőknek gondot jelenthet, hogy az elmúlt napok napsütéses időjárása miatt a szőlőfajták hirtelen "összeérésére" lehet számítani.

A tavalyinál nagyobb termés és a keresleti igények változása miatt a HNT főtitkára a szőlő felvásárlási árának csökkenésére számít az előző évhez képest.

Horváth Csaba szerint most azok a termelők vannak előnyben, akik hosszú távú szerződéseket kötöttek a felvásárlókkal, és ebben kikötötték, hogy a felvásárlási árak legfeljebb 10 százalékkal változhatnak évente. A szabadpiacon ugyanis ennél nagyobb áresésre lehet számítani – fűzte hozzá. A kedveltebb szőlőfajták kilónkénti ára 70 forint körül alakulhat, míg a kisebb keresletű fajták kilójáért 45-50 forintot adhatnak a felvásárlók a szabadpiacon. Horváth Csaba előrejelzése alapján a termelőknek a kékszőlő értékesítésével lesznek a legnagyobb problémáik, a annyira kicsi a kereslete ennek a szőlőtípusnak, hogy még konkrét árakat sem hirdettek.

A szakember szerint összességében azért is gondot okozhatnak az idei alacsonyabb felvásárlási árak, mert a termelőknek 2008-ban nagymértékben növekedtek meg a növényvédelmi költségeik.

A bortermelőknek pedig sok bosszúságot jelent, a Magyarországra érkező nagy mennyiségű, olcsó, elsősorban Olaszországból származó "tömegbor" is. Horváth Csaba ezért először is átfogó vizsgálat elkészítését kérte a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól, annak érdekében, hogy pontos képet lehessen kapni az országba érkező olcsó külföldi borokról.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook