Hírek

Időjárási szeszélyekkel sújtott termés

Miközben az európai országok egy részében a szélsőségesen változó időjárást hozó nyár lelohasztotta a jó szőlőterméssel kapcsolatos kezdeti reményeket, máshol, így például Olaszországban kegyes volt az időjárás a bortermelőkhöz. Nagy-Britanniában és Franciaországban várhatóan gyenge lesz a szőlőtermés.

Létrehozva:

|

A Viniflhor francia országos agrárszervezet előrejelzése szerint az idei termés 12 százalékkal múlhatja alul az elmúlt öt év átlagát. A teljes bormennyiség becslésük szerint 45,8 millió hektoliter lesz a tavalyi 46,5 millió után. Olaszországban a Fedagri-Confcooperative gazdaszövetség előrejelzésében az idén 45-46 millió hektoliter rendkívül jó minőségű borra számít, ami 6,8 százalékkal haladja meg a tavalyi szintet. A szövetség ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy az országban várhatóan 4,6 százalékkal csökken a borfogyasztás.

Bonyolítja a helyzetet, hogy az európai országokban még legalább fél évet várni kell az idei szőlőből készült borra, az új Beaujolais-t leszámítva, miközben a déli féltekén, Ausztráliában, Latin-Amerikában és Dél-Afrikában hónapokkal ezelőtt lezajlott a szüret, és az onnan importált borok, már megjelentek az európai üzletek polcain. Bár az időjárás a világnak azon a részén jóval állandóbb és kiszámíthatóbb, ott is vannak hozamhullámzások. Ausztráliában a hőhullámok és az aszály idén rossz termést sejtettek, de az eredmény végül jobb lett a vártnál. Argentínában hűvös volt a szezon, de ez kedvezett a Malbec vörösborfajtáknak. Chilében a korábbinál rosszabb volt a termés, de cabernet sauvignonból és carmeneréből sokat tudtak szállítani.

Dél-Afrikában a nedves idő miatt – a jó termés érdekében – a szokásosnál többet kellett dolgozniuk a szőlősgazdáknak. Új-Zélandon is kedvezőtlen volt a nyár, ám előzőleg annyi új szőlőt telepítettek, hogy az idei termés így is egyharmaddal nagyobb a tavalyinál, így nem lesz hiány a piacon a híres ottani sauvignon-fajtákból. Az egyesült államokbeli Montanában termő fehér sauvignonnak idén nagyon jó szezonja volt és már szeptember közepén kapható lesz az európai üzletekben. 

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook