Hírek

Nagy a szórás a szőlőfelvásárlási árakban

A tavalyi négymillió hektoliternél biztosan kevesebb, inkább 3,5 millió közelében lesz az idén pincékbe kerülő bor mennyisége – mondja Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. A terméskilátásokat leginkább az esős nyári időjárás miatt szinte járványszerű méretekben pusztító lisztharmatfertőzés csökkentette.

Létrehozva:

|

Ez egyben mintegy 30 százalékkal növelte a növényvédelemre fordított összegeket is, mivel gyakrabban, legkevesebb egy-három alkalommal többször kellett permetezni. Ugyanakkor az új, környezetbarátabb növényvédő szerek nem mindig váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Tapasztalatunk szerint a júliusi ötnapos eső azzal, hogy lemosta a fürtöket, többet használt – mondja Bock József, a Bock Pincészet tulajdonosa, a Villányi borvidék elnöke. Az augusztus végi melegebb idő és a kánikula azért sokat javíthat a szőlő minőségén, cukorfokán – teszi hozzá Horváth Csaba. Eddig az augusztus közepén kezdődött és várhatóan november közepéig tartó szüret során a szőlőtermés 15-20 százalékát szedték le. Az átvételi árak ennek ellenére alacsonyabbak lesznek a tavalyinál a nagyobb termés és a felvásárló cégek gazdasági erejének csökkenése miatt. Horváth Csaba szerint a korai érésű fajtákért – mint a cserszegi fűszeres és az Irsai Olivér -, amelyeket már javában szüretelnek, a 2007-es kilónkénti 80-85 forinttal szemben az idén 60-65 forintot kínálnak a felvásárlók, de a tömegfajtáknál előfordulhat 50 forintos ár is. Előbbi talán még fedezi a termelők önköltségét, de az utóbbi már nem feltétlenül.

A Mátra környékén 55-60 ezer tonnás szőlőtermést várnak, 75-80 mázsás termésátlaggal, vagyis erős közepes évet. A minőséggel nem lesz probléma, mivel a lisztharmat javarészt elkerülte a vidéket. A fehér szőlők szürete megkezdődött, folyamatosan szedik a muskotályt és a rizlingszilvánit. A piaci lehetőségek szűkösebbek az idén, mivel a környék borászataiban nagyobb eladatlan készletek vannak, ez pedig kisebb felvásárlási igényt és kevésbé tőkeerős felvásárlókat, valamint a tavalyinál 15-20 százalékkal alacsonyabb felvásárlási árakat jelent – mondja Nyilas János, a hegyközségi tanács elnöke.

Továbbá azt, hogy míg az elmúlt években decemberig minden termelő megkapta az eladott szőlő ellenértékét, az idei felvásárlási ajánlatokban már csak decemberi és jövő márciusi fizetés szerepel. A keresettebb illatos fajtákért többet fizetnek a felvásárlók, az Irsai Olivérért például 65-70 forintot. A hegyközségnél azt remélik, hogy ennek ellenére azért el tudják majd helyezni a borvidéken a megtermett fehér szőlőt, de a várakozások szerint a kékszőlőkkel gond lesz, mivel gyengébb a kereslet iránta. Ha valóban egyforma feltételek mellett kellene versenyeznünk, akkor versenyképesek lehetnénk, de amíg a nagyobb költséggel művelt olasz ültetvényekről 100 forintért tudják importálni az olasz borokat, addig kevés az esélye, hogy ledolgozzuk a hátrányunkat – mondja Nyilas. (Olaszországban hektáronként 162 ezer forintnak megfelelő támogatást kapnak a termelők, míg a magyarok 30 ezret.)

A Villányi borvidéken lényegesen jobb árat kapnak szőlőjükért a termelők. Bock József szerint szeptember elseje óta az oportó 60-70 százalékát már le is szüretelték, a jövő héten pedig megkezdődhet a pinot noir, október elején pedig a kékfrankos szürete is. Itt-ott már szedik a chardonnay-t, hamarosan pedig az olaszrizlinget is. A kínálat azonban itt is nagyobb a keresletnél – 70-80 mázsás termésátlagot várnak -, a külföldről olcsón importált folyó borok pedig komolyan aggasztják a kisebb, engedéllyel folyó bort áruló borászokat. Az oportóból nagyon jó évjáratunk van, összességében pedig minden nyűgével együtt is jó év lesz 2008 – mondja Bock. A Bock Pincészet a 2008-2009-es évben félmillió palackot szeretne értékesíteni belföldön, és mintegy 8-10 százalékos árbevétel-növekedést elérni. Az idén ez várhatóan teljesül, de erősen készülünk a következő évre, jónak ígérkezik például a Szent Márton bora, az utolsó alkoholfokok érlelődnek benne – mondja Bock József.

 A szüret hagyományosan Tokajon zárul, de idén ott sem lesz feszültségmentes az értékesítés. Tavaly kevés volt az aszú, így sosem látott árat, 2500-3000 (2006-ban az aszúszőlő kilónkénti ára 1800 forint körül alakult) forintot is megadtak érte. Az idén ugyan szintén erős lesz a kereslet (több borászat nem is vásárolt tavaly a magas ár miatt), de nagy valószínűséggel nem kúszik olyan magasra az aszú ára – mondja Marcinkó Ferenc, a Tokaji borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. Várhatóan 10-15 százalékkal nagyobb lesz a termés egy átlagos évhez képest, de a minőség tekintetében egyelőre átlagos évre számítanak a szőlészek – leszámítva a terméskorlátozott ültetvényeket, amelyeken magasabb lesz a szőlő cukorfoka. Elsőként szeptember végén a sárgamuskotályt kezdik szüretelni, ezt várhatóan 80 forintért veszik majd. Október közepén pedig a furmint és a hárslevelű szürete kezdődik. 

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook