Hírek

Hatalmasat esett a forint

Június közepe óta nem látott mélypontra esett tegnap a forint árfolyama az euróval szemben. A hazai fizetőeszköz délelőtt még a 239-es szinten állt a közös uniós pénzzel szemben, délután azonban már csaknem 242 forintot kellett fizetni a devizapiacokon az euró egységéért.

Létrehozva:

|

A dollár röpke egy óra leforgása alatt két forinttal, 167 forintig drágult: ilyen erős fél évvel ezelőtt volt utoljára a zöldhasú a magyar devizához képest. A forinttal együtt értékelődött le a többi régiós deviza is: a cseh korona a 24,9-es, a lengyel zloty a 3,4-es váltási szintig esett az euróval szemben rövid idő alatt, ez három hónapos mélypontnak felel meg.

 

A régiós devizák az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntő ülését követő kommentár után kerültek lejtőre. Pedig Jean-Claude Trichet jegybankelnök a várakozásoknak megfelelő, 4,25 százalékos szinten hagyta az uniós irányadó rátát, beszédében pedig viszonylag „galamblelkűen” a gazdaság gyengeségét említette, de leszögezte, hogy továbbra is elkötelezett az inflációs cél tartása mellett. „Trichet kommentárjából annyi szűrhető le, hogy rövid távon biztosan nem lesz kamatcsökkentés, de még a 2009-es tavaszi enyhítés esélye is csökken” – mondta lapunknak Barta György, a CIB Bank elemzője, aki szerint fundamentális oka nincs a forintgyengülésnek.

A július óta szilárd 241-es szint áttörése elsősorban az euró/dollár kurzus változásának köszönhető – mondja Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője. Az euró az utóbbi napokban folyamatosan gyengült a dollárral szemben, az euróövezet növekedési problémái miatt. A kommentárt követő órákban az euró/dollár kurzus ismét áttörte az 1,44-os egységes váltási szintet, lapzártakor 9 havi rekordon, 1,437 dolláron álltak az euróra érkező jegyzések.

Az többi kelet-európai fizetőeszköz leértékelődése is ennek az árfolyammozgásnak a számlájára írható – teszi hozzá Sörös. A Takarékbank várakozása szerint rövid távon a 242-es szint fölé is gyengülhet a hazai fizetőeszköz a 240-es technikai mérföldkő áttörése után, de középtávon továbbra is 235–240 közé várják a jegyzéseket, mert fundamentális alapon nem látnak okot az ennél gyengébb forintra.

Forrás: Világgazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook