Hírek

Az idei gabonatermés 75 százaléka jó minőségű – Gráf József

Az idei nyári kalászosgabona-termés 7,9 millió tonna lett, a betakarított termény 75 százaléka jó vagy kiváló minőségű – mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Létrehozva:

|

Hozzátette: a kalászos gabonák – búza, árpa, zab, rozs tritikálé – idei termésmennyisége 41 százalékkal haladja meg a tavalyit, és 23 százalékkal múlja felül az elmúlt öt év termésátlagát. A búzából mintegy 5,6 millió tonnát takarítottak be, ez a tavalyi termésnél 40 százalékkal, az elmúlt öt évi átlagnál pedig 24 százalékkal magasabb.

Gráf József elmondta: az aratás szempontjából ideálisan kezdődött a nyári időszak, a dél-magyarországi megyékben az esők előtt sikerült a munkák nagy részét befejezni, így mintegy 2,8 millió tonna kiváló minőségű búza került a raktárakba. Ez a mennyiség bőven fedezi Magyarország éves 1,6 millió tonnás élelmezési célú szükségleteit.

A búza terméshozama 5 tonna volt hektáronként, szemben a tavalyi 3,6 tonnával, és az elmúlt öt év hektáronkénti 4 tonnás átlagával.

Az őszi betakarítással kapcsolatban elmondta, hogy a kukorica és a napraforgó termésmennyiségének becslésében még sok a bizonytalansági tényező, azonban a július 27-i előzetes becslés alapján őszi gabonából kiemelkedő mennyiségű termés várható, ha a kedvező időjárás a betakarításig fennmarad. A kukoricára adott becslés 8,8 millió tonna, a napraforgóra adott becslés 1,4 millió tonna.

A szőlővel kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy  mintegy 3,5 millió hektoliter borra lehet számítani, de ezt még befolyásolhatja az őszi időjárás alakulása. A szőlőtermelők önköltségei az idén 30 százalékkal növekedtek, ennek okai között említette a növényvédelmi többletmunkákat, a növekvő energiaárakat és az erős forintot.

Az almatermés várható mennyisége 550 ezer tonna, ennek mintegy 30-35 százaléka étkezési piacra kerül.

Gráf József elmondta: a nagy mennyiségű áru sikeres learatásában jelentős szerepet játszottak a korábbi és jelenlegi támogatási programokon keresztül megvalósított beruházások. A támogatások keretében 718 darab betakarítógépet, 643 arató-cséplőgépet, és számos egyéb munkagépet rendeltek meg a termelők, összesen 8,2 milliárd forint értékben.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook