Hírek

Következik a szőlő meg a kukorica?

A mezőgazdasági termékek jelenlegi piacát figyelve biztosra vehető, hogy az idén még lesznek zavarok, több termék esetében is. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács nyár eleji termésbecslésében már felhívta a figyelmet az alma- és az idén az átlagnál jobb hozamú szilvatermés várható értékesítési nehézségeire.

Létrehozva:

|

A szőlőfelvásárlás ugyancsak érzékeny terület minden évben. Idén sem lesz ez másként, tekintve, hogy a jégverések és a nyári csapadékos időjárás miatt gyakrabban kellett védekezniük a gazdáknak a peronoszpóra és a lisztharmat ellen, ez pedig jelentősen növelte költségeiket. A villányi borvidéken épp indul a szüret, az oportó az elsők között kerül a puttonyba – írja a bama.hu. A pécsi borvidéken is próbaszüretet tartott több gazda, elsősorban az Irsai Olivérrel és rizlingszilvánival telepített ültetvényeken. A felvásárlási árakról még korai beszélni, bár a hírek szerint igen nyomott a piac. Az oportó tavalyi 70-80 forintos ára helyett 50-55 forintot adnának a szőlő kilójáért, ami a termelők szerint mosolyra késztető. Az egri borvidéken pedig az egyik jelentős felvásárló hűtőház kiesése és a hírek szerint az Egervin szűkülő vételi tervei okozhatnak zavarokat.

Gondok lehetnek a napraforgó és a kukorica értékesítésével is. A nyár elején még jó piaca ígérkezett mindkét terménynek, ám a nyár közepén folyamatosan esni kezdtek a tőzsdei árak. Napraforgóra június elején még tonnánként 100-110 ezer forint fölött is köttettek kontraktusok októberi szállításra – mostanra már csak 75-77,5 ezer forintot kínálnak érte, s hasonló volt az áresés a kukorica esetében is. Országosan várhatóan nem lesznek raktározási gondok, az egyes termelők, gazdálkodók esetében azonban lehetnek, különösen ha a raktár még étkezési búzával van tele. Kérdéses, hogy a termelőknek lesz-e elegendő forrásuk bérraktárak, közraktár igénybevételére, ha továbbra is kivárnak a búza értékesítésével. A búzapiacon ugyanis jelenleg alig van mozgás, a termelők és a kereskedők is kivárnak.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook