Hírek

Orosz WTO-csatlakozás

A legutóbbi, grúziai politikai konfliktus fényében több orosz agrárszakértő is úgy véli, hogy az események többek között az orosz WTO-csatlakozási folyamatra is kihathatnak.

Létrehozva:

|

Az 1993. évi orosz belépési szándéknyilatkozat óta a WTO-csatlakozási tárgyalások (1995-ös kezdéssel) több mint tíz éve tartanak, és gyakorlatilag most értek a végső szakaszukba. A legutóbbi, genfi konzultációk alapján az orosz fél úgy értékelte, hogy az orosz törvénykezésben szükséges módosítások létrejöttek, és lényegében befejeződtek az áruk és szolgáltatások piacára történő bejutással kapcsolatos egyeztetések is.
 
Egyértelművé váltak a piac szabályozási lehetőségei, a banki, szolgáltatási szektorra érvényes előírások, az importtarifák, és azok az úgynevezett rendszerkötelezettségek, amelyek általánosságban ölelik fel a WTO-szabályoknak való megfelelést.
 
A mezőgazdasági támogatásokkal kapcsolatos, a csatlakozás utáni állami szubvencionálás témájában ugyanakkor még további egyeztetések szükségesek, egyelőre még nem sikerült megtalálni azt a kompromisszumos megoldást, amelynek következményeként az oroszországi agrártermelők piaci helyzete nem romlik számottevően (ezt a negatív hatást egyébként még az orosz szakértők nagy része is tagadja).

A mezőgazdaság belföldi támogatási mértékére vonatkozóan a tárgyalások legutóbbi szakaszában az orosz fél továbbra is a 4,5-7 milliárd USD mértékű támogatási összeget tartotta kívánatosnak. Ezen túlmenően változatlanul nyitva maradt annak a lehetősége, hogy a korábban kialkudott, évente 9 milliárd USD értékű kiegészítő agrártámogatások rendszere is működhessen (jelenleg az orosz agrárium támogatására évente nagyjából 3 milliárd USD-t költenek).

 
Az eddigi eredmények ellenére több szakértő is azt jelzi előre, hogy a tárgyalások megtorpannak, és nem az agrártámogatások kérdésének nyitottsága, hanem a dél-oszét konfliktus következtében. Ezt arra alapozzák, hogy a világszervezet 10-15 nagy, és meghatározó szerepű tagállama lényegében döntő szerepű a belépési folyamat lezárásában, és ezek többsége politikai alapon nem fogja támogatni az orosz csatlakozást. Ebben nagy szerepe lehet magának Grúziának is, amely – mint ma is WTO-tagország – nyilván mindent megtesz majd a folyamat fékezéséért.
 
2007 elején Oroszország gyakorlatilag befejezte a kétoldalú tárgyalásokat, amikor is Grúzia lényegében visszavonta addigi követeléseit, kivéve egyetlen, az abház és a dél-oszét határokon lévő áteresztő pontok problémájával kapcsolatos igényét. Időközben lépések történtek a grúziai borszállítási tilalom feloldásra is, tehát minden jel arra mutatott, hogy ezen a tárgyalási szakaszon a felek sikeresen túljutottak. Tavaly november végétől több olyan grúz nyilatkozat is napvilágot látott, amelyben üdvözölték Oroszország WTO-tagságát, s ennek egyenes folytatása volt a csaknem teljes körű megállapodás.
 
A legutóbbi események tükrében azonban nem zárható ki, hogy Grúzia akár vétóval is megakadályozza az orosz WTO-belépést, és ebben az esetben a csatlakozás esetleg évekkel is elcsúszhat. A fenti lehetőséget mindenesetre alátámasztja az amerikai kereskedelmi miniszter legutóbbi nyilatkozata, amely szerint a jelenlegi helyzetet nem lehet úgy értékelni, hogy Oroszország közel lenne a belépéshez.
 
Az orosz hivatalos megítélés egyelőre változatlanul az, hogy a belépésre várhatóan 2008. IV. negyedévében kerülhet sor, legalábbis ezzel ellentétes nyilatkozatok még nem láttak napvilágot.
Forrás: FVM – dr. Kemény Ádám
Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook