Hírek

Almacsata – ÖSSZEFOGLALÓ

Az ipari alma alacsony felvásárlási ára miatt tiltakozó termelők csütörtökön több helyszínen is demonstráltak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, az agrár-érdekvédelmi képviselet vezetője egy esetleges határblokádot, sőt az Agrana termékeinek bojkottját sem tartotta kizártnak.

Létrehozva:

|

A tiltakozó termelők több mint 400 járművet sorakoztattak fel a blokád alá vont Agrana-Juice Magyarország Kft. arancsi és vásárosnaményi feldolgozóüzeme előtt.

A blokád főszervezője, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (Magosz) kisvárdai térségi elnöke szerint napról napra nő a tiltakozók száma, a környék lakói közül sokan szolidárisak a tüntetőkkel.

A Magosz elnöke, Jakab István úgy fogalmazott, hogy az almatermelők tiltakozásukban a végsőkig kitartanak, mert nincs hova hátrálniuk, a megélhetésükről van szó. Önköltségi ár alatt pedig nem kívánják árujukat értékesíteni.   

Ebben egyetértettek a magyar és a lengyel almatermelők megbízottai kedden Varsóban is, amikor a magyar almatermelők képviselői a lengyel parasztszövetség megbízottaival és a lengyel agrárminiszterrel találkoztak.

  

Jakab István ismertette azt a közös nyilatkozatot, amelyet a magyar és a lengyel gazdák közösen fogalmaztak meg varsói tárgyalásukon annak érdekében, hogy segítsék egymást céljaik elérésében, és ne lehessen őket kijátszani egymás ellen. A két ország gazda-érdekképviseletei megállapodtak abban, hogy kölcsönösen együttműködnek az iparialma-piacon tapasztalható zavarok elhárításában, továbbá tájékoztatják egymást az ipari alma értékesítési lehetőségeiről. 

  

Abban szintén egyetértettek a magyar és a lengyel gazdák megbízottjai, hogy az ipari alma szezonindító árát 12 eurócentben határozzák meg. Kezdeményezik továbbá, hogy a lengyel és a magyar agrárkormányzat hozzon létre tárcaközi vegyes bizottságot az ipari alma kérdéskörének megoldására. 

 

Szabolcsban egy harmadik léüzemet, a mátészalkai ESZAT Kft. telephelyét csak úgynevezett blokádőrökkel felügyelik az almatermelők, a magyar tulajdonú társaság vezetője ugyanis garantálta nekik, hogy nem vesz át feldolgozásra gyümölcsöt addig, amíg az árról megállapodás nem születik.

Az Agrana-Juice Magyarország Kft. ügyvezetése még nem mérte fel, hogy eddig mekkora kárt okozott vagy okozhat a cégnek az augusztus 25-én kezdődött termelői tiltakozás.   

A korai érésű ipari alma feldolgozását már meg kellett volna kezdeniük. A kft a demonstráció idejére, azaz augusztus 25. és szeptember 15. között mintegy 25 ezer tonna almára kötött szerződést. Ez értékben meghaladja a 430 millió forintot. Ebből a mennyiségből mintegy 4 ezer tonna – 80 millió forint értékű – a korai fajta, amit mindenképpen fel kellene dolgozniuk.

   

Az Agrana-Juice Magyarország Kft. üzemeiben az idén mintegy 150 ezer tonna ipari alma feldolgozására készültek a szezonban, november közepéig. Ennek az árunak az értéke mintegy 3 milliárd forint.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook